NOI PROTESTE ÎN RUSIA: Opoziţia estimează că 25.000 de oameni au manifestat la Moscova împotriva lui Putin. Liderul de opoziţie Serghei Udalţov şi zece protestatari au fost arestaţi

Partizani ai opoziţiei ruse s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei, pentru a denunţa fraudele din cursul alegerilor prezidenţiale de la 4 martie, câştigate de premierul Vladimir Putin. Liderul mişcării de opoziţie ruse Frontul de Stânga, Serghei Udalţov, şi alţi zece partizani ai săi au fost arestaţi.

559 afișări
Imaginea articolului NOI PROTESTE ÎN RUSIA: Opoziţia estimează că 25.000 de oameni au manifestat la Moscova împotriva lui Putin. Liderul de opoziţie Serghei Udalţov şi zece protestatari au fost arestaţi

NOI PROTESTE ÎN RUSIA: Opoziţia estimează că 25.000 de oameni au manifestat la Moscova împotriva lui Putin. Liderul de opoziţie Serghei Udalţov şi zece protestatari au fost arestaţi (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Liderul mişcării de opoziţie ruse Frontul de Stânga, Serghei Udalţov, şi alţi zece partizani ai săi au fost arestaţi sâmbătă de poliţie, la Moscova, la finalul unei manifestaţii.

Udalţov şi câteva zeci de manifestanţi încercau să defileze în centrul Moscovei în direcţia pieţei Puşkin, după încheierea unei manifestaţii autorizate în capitala rusă, la care au participat între 10.000 şi 25.000 de persoane potrivit diferitelor surse.

Forţele de ordine au intervenit împotriva acestor opozanţi ai regimului premierului şi preşedintelui ales Vladimir Putin, nu departe de bulevardul Noul Arbat, unde s-a desfăşurat manifestaţia opoziţiei.

Protestatarii au denunţat fraudele de la alegerile prezidenţiale din 4 martie, câştigate din primul tur de Vladimir Putin cu aproape 64 la sută din voturi.

Manifestaţia a reunit însă mai puţine persoane decât cele din lunile precedente, la care au participat zeci de mii de contestatari ai regimului rus.

Opoziţia rusă a estimat că 25.000 de manifestanţi s-au reunit sâmbătă la Moscova, pentru a denunţa alegerea lui Vladimir Putin la preşedinţie la 4 martie, în timp ce poliţia şi presa evocă un număr mai mic de protestatari.

Vladimir Rîjkov, unul dintre coordonatorii mişcării de contestare, a anunţat la tribună, în faţa manifestanţilor, că 25.000 de persoane sunt reunite pe bulevardul Noul Arbat, în centrul Moscovei. Opoziţia ceruse autorizaţie pentru 50.000 de manifestanţi.

Poliţia a evocat la rândul său 10.000 de persoane, într-un comunicat publicat la scurt timp după ora 14.00 (12.00 ,ora României), la o oră după începutul oficial al manifestaţiei.

Presa rusă şi jurnaliştii AFP de la locul mitingului au constatat că manifestaţia a reunit mai puţine persoane decât cele din lunile precedente, la care au participat zeci de mii de contestatari ai regimului rus.

Manifestanţii purtau pancarte care îl denunţau pe liderul rus şi drapele ale diferitelor mişcări politice ce compun coaliţia de opoziţie, care a organizat după alegerile legislative controversate din decembrie o mişcare de contestare fără precedent în ultimii 12 ani.

"Această putere nu este legitimă şi se teme", a declarat la începutul manifestaţiei Vladimir Rîjkov.

"Cerinţele noastre nu au fost îndeplinite", a adăugat el, după care a cerut alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

La Sankt Petersburg, aproximativ 20 de persoane care încercau să participe la o manifestaţie neautorizată împotriva lui Vladimir Putin au fost arestate de poliţie.

Între 200 şi 250 de persoane s-au reunit în piaţa Revoltei pentru a denunţa fraudele de la alegerile prezidenţiale din 4 martie, câştigate de premierul Vladimir Putin. Poliţia a intervenit şi a arestat câteva zeci de protestatari, potrivit unei jurnaliste AFP.

Poliţia a precizat însă că aproximativ zece persoane au fost arestate, informează agenţia Interfax.

Vladimir Putin, aflat la putere din 2000, a fost ales preşedinte la 4 martie, cu aproape 64 la sută din voturi, în cadrul unui scrutin marcat de numeroase fraude, potrivit opoziţiei şi observatorilor independenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici