Noi tensiuni între Belgrad şi Priştina în urma vandalizării mai multor morminte într-un cimitir ortodox sârb din Kosovo

Administraţia de la Belgrad a acuzat că vandalizarea mai multor morminte dintr-un cimitir ortodox sârb din localitatea Lipljan indică faptul că "ideologia urii este omniprezentă în rândul separatiştilor" din Kosovo, informează cotidianul Le Figaro.

1004 afișări
Imaginea articolului Noi tensiuni între Belgrad şi Priştina în urma vandalizării mai multor morminte într-un cimitir ortodox sârb din Kosovo

Noi tensiuni între Belgrad şi Priştina în urma vandalizării mai multor morminte într-un cimitir ortodox sârb din Kosovo

"Mai multe pietre funerare dintr-un cimitir ortodox din Lipljan au fost deteriorate de necunoscuţi", se afirmă într-un comunicat al poliţiei din Kosovo, în care se mai precizează că a fost iniţiată o anchetă.

Localitatea Lipljan se află în centrul regiunii Kosovo, la câţiva kilometri sud de Priştina, aici trăind o mică comunitatea sârbă, dar majoritatea populaţiei este albaneză.

Jovica Miric, preşedintele comunităţii sârbe din Lipljan a declarat că peste 20 de morminte au fost vandalizate în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Imagini publicate pe site-ul Kossev prezintă mai multe pietre funerare şi cruci răsturnate.

Incidentul a provocat reacţia furibundă a Belgradului. "Distrugerea a peste 20 de pietre funerare (...) demonstrează că ideologia urii este omniprezentă la separatişti", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de un departament al Guvernului Serbiei care se ocupă de relaţiile cu Kosovo.

De asemenea, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat "profanarea pietrelor funerare" şi a îndemnat liderii locali "să acţioneze împotriva acestui tip de acte".

 

 

Mormintele din acest cimitir au mai fost vandalizate în trecut, cel mai recent în decembrie 2018.

Fosta provincie sârbă Kosovo şi-a declarat independenţa la aproape un deceniu după un conflict de doi ani între forţele sârbe şi separatiştii albanezi, în cursul cărora au fost comise numeroase atrocităţi de ambele părţi.

Serbia nu recunoaşte independenţa regiunii Kosovo, iar relaţiile între cele două state tensionate, dialogul între Belgrad şi Priştina, mediat de Uniunea Europeană, este de mai mult luni blocat.

Independenţa fostei provincii sârbe a fost recunoscută de 115 ţări, dintre care 23 dintre cele 28 de state membre ale UE. Cele cinci state membre ale UE care până în acest moment nu au recunoscut independenţa Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru, Grecia şi România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici