Noi tensiuni între SUA şi China. Cercetătoarea chineză care se ascundea într-un consulat a fost arestată

  • Noi tensiuni între Statele Unite şi Administraţia Chinei
  • O cercetătoare din cadrul Armatei chineze a fost arestată de autorităţile americane
  • Într-un caz separat, un bărbat din Singapore a recunoscut într-o instanţă din SUA că spiona în favoarea Chinei
6452 afișări
Imaginea articolului  Noi tensiuni între SUA şi China. Cercetătoarea chineză care se ascundea într-un consulat a fost arestată

Noi tensiuni între SUA şi China FOTO Profimedia

O cercetătoare din cadrul Armatei chineze care se ascundea într-un consulat al Chinei din SUA a fost arestată de autorităţile americane, în contextul deteriorării relaţiilor bilaterale, iar, într-un caz separat, un bărbat din Singapore a recunoscut că spiona pentru China.
 
Juan Tang, o membră a Armatei chineze care lucra ca cercetătoare la Universitatea din California, este acuzată că a făcut declaraţii false în procedura de obţinere a vizei pentru accesul în SUA. Femeia, membră a Forţelor Aeriene chineze, a fost arestată la ieşirea din Consulatul Chinei din San Francisco, informează cotidianul Financial Times.
 
Departamentul american al Justiţiei a comunicat că suspecta a încercat să se ascundă în sediul reprezentanţei diplomatice. Circumstanţele arestării nu au fost dezvăluite. Juan Tang este unul dintre cei patru membri ai Armatei chineze
reţinuţi recent pentru fraude privind obţinerea vizelor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă pedepse de până la zece ani de închisoare şi amenzi de 250.000 de dolari.
 

Relaţiile dintre SUA şi China: pe muchie de cuţit

 
Într-un caz separat, un bărbat din Singapore a recunoscut, într-o instanţă judiciară federală din Washington, că efectua activităţi de spionaj în favoarea Chinei. Dickson Yeo a admis că lucra pentru serviciile secrete chineze în scopul recrutării unor militari şi funcţionari guvernamentali americani care au acces la date sensibile. Suspectul a activat în SUA în perioada 2015-2019, printr-o firmă fictivă de recrutare de personal, înainte de a fi arestat.
 
Informaţiile despre cele două cazuri intervin în contextul deteriorării relaţiilor dintre Washington şi Beijing.
 
Administraţia Donald Trump a ordonat, miercuri, închiderea urgentă a Consulatului Chinei din oraşul american Houston. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că din acest Consulat se derulau activităţi de spionaj, inclusiv în efortul de aflare a unor informaţii despre proiectele de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus. Ministerul chinez de Externe a catalogat acuzaţiile drept "calomnii maliţioase". În replică, Administraţia Chinei a închis Consulatul SUA din Chengdu.
 
Relaţiile dintre SUA şi China sunt tensionate din cauza activităţilor comerciale, a pandemiei de coronavirus şi a crizei din Hong Kong.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici