Noii experţi-psihiatri cer internarea lui Breivik într-un spital specializat, pentru observaţii

Cei doi noi experţi-psihiatri, numiţi pentru a se pronunţa asupra stării sănătăţii mintale a lui Anders Behring Breivik, autorul atacului din 22 iulie din Norvegia, au cerut internarea temporară a acestuia într-un spital psihiatric pentru observaţii, conform tribunalui din Oslo.

150 afișări
Imaginea articolului Noii experţi-psihiatri cer internarea lui Breivik într-un spital specializat, pentru observaţii

Noii experţi-psihiatri cer internarea lui Breivik într-un spital specializat, pentru observaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma primei expertize psihiatrice, din 2011, extremistul de dreapta în vârstă de 32 de ani a fost declarat ca fiind "schizofrenic", fiind considerat iresponsabil din punct de vedere penal de masacrul care s-a soldat cu 77 de morţi. Acest diagnostic a provocat o stare de nelinişte a cetăţenilor norvegieni, o nouă evaluare fiind cerută de tribunal.

"Punerea sub observaţie într-un centru psihiatric este considerată necesară în acest caz pentru a observa cât mai bine posibil comportamentul (lui Breivik) şi modul în care el se comportă cu ceilalţi pacienţi şi în timpul internării", au declarat psihiatrii.

Chiar şi în cazul ipotetic în care Breivik ar fi ţinut izolat de ceilalţi pacienţi, "internarea va furniza informaţii preţioase", au menţionat cei doi psihiatri într-o scrisoare făcută publică de tribunal.

Durata internării ar putea fi de "trei sau patru săptămâni", de preferat în partea securizată a spitalului psihiatric Dikermark, consideră cei doi.

Tribunalul din Oslo va trebui să se decidă asupra acestei probleme până săptămâna viitoare, conform unui purtător de cuvânt.

Breivik a refuzat deja să coopereze cu specialiştii.

La sfârşitul lunii noiembrie, după 36 de ore de discuţii cu acesta, primii doi experţi psihiatrici au ajuns la concluzia că el suferă de "schizofrenie paranoică", ceea ce înseamnă că el ar putea fi instituţionalizat într-un spital specializat în locul detenţiei într-o închisoare.

Această concluzie a provocat un val de nemulţumiri, aducându-se în discuţie minuţiozitatea cu care a pregatit atentatul, timp de mai mulţi ani.

Noua expertiză va trebui prezentată până pe 10 aprilie, urmând ca procesul lui Breivik să înceapă pe 16 aprilie.

La 22 iulie, Behring Breivik, deghizat în poliţist, a tras timp de aproape o oră în tinerii reuniţi pe insula Utoya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropierea sediului Guvernului norvegian.

Cele două atacuri s-au soldat în total cu 77 de morţi, în special tineri, ceea ce face din acesta cel mai grav masacru comis în Norvegia de la al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici