Nou tir de rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, din Coreea de Nord

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă un tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune, către mare, al 15-lea din acest an, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap.

391 afișări
Imaginea articolului Nou tir de rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, din Coreea de Nord

Nou tir de rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, din Coreea de Nord (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că Phenianul "a tras o rachetă cu rază scurtă de acţiune, de tip Scud, către Marea Japoniei, la ora (locală 21.40 (15.40, ora României)".

Această rachetă, cu o rază de acţiune estimată la 500 de kilometri, a fost trasă către nord-est, de la Cap Jangsan, în regiunea de coastă, în apropiere de linia de demarcaţie dintre cele două Corei.

"Analizăm motivul tirului de rachetă şi am menţinut un nivel de alertă ridicat, în eventualitatea altor lansări", se arată în comunicat.

Phenianul nu a impus, de această dată, interdicţii de zbor sau de navigaţie în zonă, înainte de lansarea rachetei, a şasea rachetă balistică trasă anul acesta, a precizat agenţia.

Premierul Japoniei Shinzo Abe a prezentat "proteste puternice".

"Este necesar să facem Coreea de Nord să înţeleagă că dezvoltarea (domeniilor) nuclear şi rachetelor nu poate avea loc în acelaşi timp cu o dezvoltare economică", a declarat Shinzo Abe, aflat într-o vizită în Mexic.

Mai multe rezoluţii ONU interzic Coreei de Nord să efectueze tiruri utilizând tehnologie balistică, iar Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Phenianul, la începutul lui iulie, pentru tiruri recente.

"Militarii noştri consideră că lansarea rachetei de către Coreea de Nord pentru a-şi exprima dorinţa de a participa la viitoarele Jocuri Asiatice, în oraşul sud-coreean Incheon (în septembrie), face parte din strategia sa tradiţională de a dovedi un angajament şi a exercita, totodată, presiuni", se arată în comunicat.

"Nu putem decât să ne îndoim de sinceritatea sa, atunci când (Coreea de Nord) afirmă că speră la o reconciliere naţională", mai afirmă Statul Major sud-coreean.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici