Noua Zeelandă a declarat stare de urgenţă climatică: "Una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor nostre”

  • Noua Zeelandă a declarat stare de urgenţă climatică şi s-a angajat sp fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025, în ceea ce premierul Jacinda Ardern a numit „una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor nostre”.
  • O moţiune depusă miercuri în parlament a recunoscut „impactul devastator pe care îl va avea vremea volatilă şi extremă asupra Noii Zeelande şi bunăstării neo-zeelandezilor, asupra industriilor noastre primare, a disponibilităţii apei şi a sănătăţii publice prin inundaţii, creşterea nivelului mării şi incendii” .
  • Moţiunea a recunoscut „tendinţa alarmantă în declinul speciilor şi biodiversitatea globală”, inclusiv declinul biodiversităţii indigene din Noua Zeelandă, relatează The Guardian.
2676 afișări
Imaginea articolului Noua Zeelandă a declarat stare de urgenţă climatică: "Una dintre cele mai mari provocări ale timpurilor nostre”

Noua Zeelandă a declarat stare de urgenţă climatică

Moţiunea a recunoscut „tendinţa alarmantă în declinul speciilor şi biodiversitatea globală”, inclusiv declinul biodiversităţii indigene din Noua Zeelandă. 
 
Vorbind în parlament după introducerea sa, Ardern a spus că ţara trebuie să „acţioneze cu urgenţă”.
 
„Această declaraţie este o recunoaştere a generaţiei următoare. O recunoaştere a poverii pe care o vor purta dacă nu luăm măsuri acum ", a spus ea.
 
Alte treizeci şi două de naţiuni au recunoscut oficial criza globală prin declararea unei urgenţe climatice, relatează The Guardian.
 
Ardern a declarat că sectorul guvernamental va fi obligat să cumpere numai vehicule electrice sau hibride, flota va fi redusă în timp cu 20% şi toate cele 200 de cazane pe cărbune utilizate în clădirile serviciului public vor fi eliminate.
 
Dar experţii spun că ţara este cu mult în urmă în ceea ce priveşte schimbările necesare. Lipsa acţiunii a fost „jenantă” şi a devenit „de nesuportat”, a declarat săptămâna trecută profesorul de ştiinţe politice al Universităţii din Canterbury, Bronwyn Hayward. „Ironia este că, chiar şi sub preşedintele Trump, SUA a făcut reduceri mai bune pe cap de locuitor decât noi”.
 
Scriind în The Conversation, Robert McLachlan, profesor de matematică aplicată la Universitatea Massey, a declarat că Noua Zeelandă nu a făcut încă reduceri de emisii. Din cele 43 de ţări industrializate, Noua Zeelandă se numără printre cele 12 care au înregistrat o creştere a emisiilor nete între 1990 şi 2018.
 
Noua Zeelandă contribuie cu doar 0,17% din emisiile globale, dar acest lucru este ridicat pentru dimensiunea sa, plasându-l pe locul 17 din 32 de ţări OECD. Emisiile sale nete au crescut cu 60% în ultimele două decenii.
 
Cea mai mare sursă de emisii de CO2 din ţară este transportul rutier, dar majoritatea gazelor cu efect de seră provin din agricultură.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici