Noul model de bicicletă pentru armata elveţiană: frâne pe disc, butuc cu dinam încorporat, opt viteze şi o greutate de numai 15 kilograme

Armata elveţiană va achiziţiona noi biciclete, denumite "Vélo 12", pentru trupele sale, care vor înlocui modelele actuale, vechi de peste 20 de ani, relatează publicaţia NZZ Am Sonntag.

1744 afișări
Imaginea articolului Noul model de bicicletă pentru armata elveţiană: frâne pe disc, butuc cu dinam încorporat, opt viteze şi o greutate de numai 15 kilograme

Noul model de bicicletă pentru armata elveţiană: frâne pe disc, butuc cu dinam încorporat, opt viteze şi o greutate de numai 15 kilograme (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Un contract ar urma să fie semnat în curând cu fabricantul din Zurich Simpel, pentru 2.800 de biciclete, la preţul de 2.500 de franci elveţieni (2.300 de euro) bucata.

Bicicletele militare elveţiene, deosebit de grele şi robuste, sunt foarte căutate, în special de excursionişti, care doresc un material solid şi simplu.

Potrivit NZZ Am Sonntag, ministrul Apărării Ueli Maurer, foarte criticat în Elveţia pentru modul în care a gestionat dosarul achiziţionării avioanelor de luptă Gripen, a testat el însuşi bicicleta.

Noul model de bicicletă este cu mult îmbunătăţit, având cadru de aluminiu, frâne pe disc, butuc cu dinam încorporat, opt viteze şi o greutate de numai 15 kilograme.

Vechiul model avea doar o viteză şi cântărea 25 de kilograme.

Bicicleta este folosită de soldaţi pentru exerciţii fizice şi pentru transportul prin cazărmi.

Armata elveţiană dispunea până în 2003 de trupe de infanterie cicliste, care circulau cu biciclete militare, dar acestea au fost desfiinţate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici