Noul preşedinte iranian se declară împotriva încetării programului de îmbogăţire a uraniului

Preşedintele iranian ales Hassan Rohani s-a declarat, luni, în cadrul primei sale conferinţe de presă, împotriva oricărei opriri a programului de îmbogăţire a uraniului de către Teheran, care se află în centrul îngrijorărilor marilor puteri.

128 afișări
Imaginea articolului Noul preşedinte iranian se declară împotriva încetării programului de îmbogăţire a uraniului

Noul preşedinte iranian se declară împotriva încetării programului de îmbogăţire a uraniului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Epoca" cererilor occidentale de oprire a îmbogăţirii "este revolută", a spus Rohani.

El a dat asigurări că există "numeroase căi de a câştiga încrederea" occidentalilor deoarece Iranul va da dovadă "de mai multă transparenţă pentru a arăta că activităţile (sale) nucleare sunt în cadrul normelor internaţionale".

În acest context, noul preşedinte iranian a considerat "nedrepte" şi nejustificate sancţiunile internaţionale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Comunitatea internaţională a impus sancţiuni pentru a obliga Iranul, acuzat, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi înceteze activităţile sensibile. Ele au provocat o criză economică în ţară.

Iranul negociază cu marile puteri (Grupul 5+1) modalităţi de soluţionare a crizei nucleare, dar discuţiile nu au înregistrat progrese.

"Ideea este să facem mai active negocierile cu Grupul 5+1, problema nucleară poate fi rezolvată doar prin negocieri. Ameninţările şi sancţiunile nu sunt eficiente", a mai spus Rohani.

"Sancţiunile sunt nedrepte, poporul iranian nu a făcut nimic pentru a le îndura. Activităţile noastre (nucleare) sunt legale. Aceste sancţiuni sunt în dezavantajul Occidentului şi profită doar Israelul", a continuat el.

La începutul conferinţei de presă, el a spus că doreşte o "nouă înţelegere" cu lumea.

În timpul campaniei electorale, Rohani a promis o flexibilitate mai mare în dialogul cu Occidentul, însă victoria sa nu va marca o ruptură în politica Republicii Islamice, fiindcă dosarele strategice, precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale, sunt sub autoritatea directă a Ghidului suprem şi numărului unu al regimului, Ali Khamenei.

Potrivit Constituţiei, preşedintele este al doilea om în stat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici