NSA oferă Israelului informaţii brute obţinute prin interceptări

Agenţia americană pentru Securitatea Naţională oferă serviciilor secrete israeliene informaţii brute, inclusiv despre cetăţeni americani, susţine fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia, conform site-ului cotidianului The New York Times.

187 afișări
Imaginea articolului NSA oferă Israelului informaţii brute obţinute prin interceptări

NSA oferă Israelului informaţii brute obţinute prin interceptări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Snowden, NSA oferă Unităţii 8200, o structură a serviciilor de spionaj din Israel, interceptări ale comunicaţiilor şi metadate telefonice (date tehnice despre conversaţii efectuate de abonaţi ai companiilor de telefonie).

În mod normal, conform procedurilor, informaţiile ar trebui filtrate, pentru a nu include toate datele de identificare, însă NSA oferă Israelului, un aliat strategic al SUA, aceste date în formă brută, susţine Snowden.

Snowden susţine că datele transferate Israelului sunt interceptări ale comunicaţiilor electronice - emailuri şi convorbiri telefonice - ale persoanelor de origine arabă stabilite în Statele Unite, în special ale palestinienilor.

"Este uimitor. Este unul dintre cele mai mari abuzuri", a declarat Snowden pentru The New York Times.

Săptămâna trecută, 43 de veterani ai Unităţii 8200, mulţi aflaţi în rezervă, au acuzat instituţia, într-o scrisoare adresată premierului israelian Benjamin Netanyahu, de utilizarea unor informaţii colectate de la palestinieni în scopul acţiunilor de "persecutare politică", notează cotidianul american. Însă alţi aproximativ 200 de veterani ai Unităţii 8200 au respins acuzaţiile, catalogându-le drept o campanie care are scopul denigrării. "Tentativa de a păta reputaţia unităţii noastre ne inspiră dezgust şi consternare (...); noi, cei care servim în această unitate de mulţi ani, nu putem accepta aceste acuzaţii privind lipsa de etică", au declarat ofiţerii israelieni.

Edward Snowden, în vârstă de 31 de ani, a primit azil politic temporar în Rusia după ce a dezvăluit informaţii clasificate obţinute în calitatea de consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici