NSA şi GCHQ au acces clandestin la reţeaua Deutsche Telekom, dezvăluie Der Spiegel

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi serviciile de informaţii britanice dispun de un acces ascuns la reţeaua mai multor operatori de telefonie germani, scrie Der Spiegel în ediţia care urmează să apară duminică, pe baza unor documente de la Edward Snowden.

419 afișări
Imaginea articolului NSA şi GCHQ au acces clandestin la reţeaua Deutsche Telekom, dezvăluie Der Spiegel

NSA şi GCHQ au acces clandestin la reţeaua Deutsche Telekom, dezvăluie Der Spiegel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit săptămânalului german, un program NSA numit "Treasure Map" comportă un acces clandestin la reţeaua Deutsche Telekom şi alţi operatori mai mici, care-i permite să ajungă până la dispozitivele conectate la Internet - telefoane inteligente, calculatoare sau tablete.

Acest program, catalogat drept un "Google Earth al Internetului" de către Der Spiegel, serveşte la "planificarea unor atacuri informatice" şi "spionarea reţelei", continuă revista, care nu a putut să obţină o reacţie din partea NSA şi nici a GCHQ, serviciul britanic însărcinat cu interceptările.

"Un asemenea atac cibernetic încalcă în mod clar dreptul german", a comentat Christian Steffen, directorul general al operatorului Stellar, căruia Der Spiegel i-a prezentat un document aparţinând GCHQ care conţine parole ale clienţilor companiei şi numele unui anumit număr de salariaţi.

Alertate de către revistă, Deutsche Telekom şi operatorul regional Netcologne nu au identificat vreun dispozitiv suspect şi nici scurgeri de date. Însă, potrivit şefului serviciului de securitate al Deutsche Telekom Thomas Tschersich, "accesul unor servicii secrete străine la reţeaua noastră este total inacceptabil".

"Examinăm orice indiciu al unei posibile manipulări. În plus, am alertat autorităţile asupra acestui punct", a precizat Tschersich, citat de săptămânal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici