Numeroase state europene îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Libia

Numeroase state europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa şi Italia, şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Libia, unde un convoi al ambasadei britanice a fost atacat duminică, în contextul intensificării violenţelor.

390 afișări
Imaginea articolului Numeroase state europene îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească Libia

Berlinul şi Londra le cer cetăţenilor lor să părăsească Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia este extrem de imprevizibilă şi neclară", a subliniat duminică Ministerul german de Externe.

"Cetăţenii germani se expun unui risc crescut de răpiri şi atentate", a adăugat diplomaţia germană.

Franţa le-a cerut cetăţenilor să părăsească Libia din cauza unei degradări a situaţiei în această ţară, a anunţat duminică seara Ministerul francez de Externe.

"Toţi cetăţenii noştri sunt invitaţi să ia cât mai rapid legătura cu ambasada noastră de la Tripoli", a precizat ministerul într-un comunicat.

Un comunicat al diplomaţiei italiene anunţă că Roma a facilitat ieşirea din Libia a aproximativ o sută de cetăţeni ai săi, precum şi a unor cetăţeni străini.

Anterior, Marea Britanie şi-a îndemnat cetăţenii să părăsească Libia, scena unor violenţe sângeroase, potrivit unor noi recomandări publicate pe site-ul Foreign Office.

"Din cauza intensificării luptelor la Tripoli şi a instabilităţii în întreaga Libie, Foreign Office nu recomandă să se călătorească în Libia. Este necesar ca cetăţenii britanici să plece din Libia acum, prin mijloace proprii", se arată pe site la secţiunea pentru recomandări de călătorie, actualizată sâmbătă seara.

Între 100 şi 300 britanici se află în prezent în Libia.

Ministerul britanic de Externe a mai precizat că "Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă, dar cu personal redus. Capacitatea ambasadei de a furniza o asistenţă consulară în Libia este foarte limitată".

Un convoi al acestei ambasade a fost atacat duminică dimineaţa în apropiere de Tripoli, într-o tentativă de furt a unei maşini.

"Întregul personal al ambasadei este nevătămat. Nimeni nu a fost rănit", a declarat un purtător de cuvânt al misiunii.

Statele Unite şi-au evacuat sâmbătă, sub o escortă aeriană, întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, prins de la 13 iulie în mijlocul unor confruntări armate violente între miliţii rivale, pe drumul către aeroportul de la Tripoli.

Aeroportul din capitala libiană este închis de la începutul acestor confruntări, pe 13 iulie, între grupări armate care luptă pentru preluarea controlului asupra acestei instalaţii strategice şi mai multor instalaţii militare din vecinătatea ei.

Pe de altă parte, cel puţin 38 de persoane, majoritatea militari, au fost ucise, iar alte 50 au fost rănite în confruntări violente între armată şi grupări islamiste, în ultimele 24 de ore, la Benghazi, în estul Libiei, au anunţat duminică surse medicale şi militare.

Potrivit unei surse militare, grupări islamiste au lansat sâmbătă o ofensivă asupra cartierului general al unităţii forţelor speciale ale armatei, în apropiere de centrul oraşului, iar confruntările armate cu militarii au continuat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici