Numeroşi participanţi la violenţele interetnice din Bulgaria sunt minori

Un procent însemnat din rândul participanţilor la violenţele interetnice fără precedent din Bulgaria, care au continuat luni seara, au vârsta sub 18 ani, a anunţat Ministerul bulgar de Interne.

249 afișări
Imaginea articolului Numeroşi participanţi la violenţele interetnice din Bulgaria sunt minori

Numeroşi participanţi la violenţele interetnice din Bulgaria sunt minori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 30 la sută dintre persoanele arestate în urma revoltelor de luni au vârsta sub 18 ani, au anunţat oficiali din poliţie, citaţi de cotidianul Dnevnik. Unii copii cu vârsta de 12-13 ani au fost printre cei mai violenţi participanţi la mitingurile care au avut loc luni, a subliniat Veselin Vucikov, ministrul interimar bulgar de Interne. Tinerii urmează să fie predaţi părinţilor lor, informează site-ul Novinite.com.

Peste 100 de persoane au fost arestate de poliţie în mai multe oraşe bulgare, luni noaptea, în urma unor mitinguri de mică amploare, dar intense.

Protestatarii au protestat în satul Katuniţa faţă de uciderea lui Anghel Petrov, în vârstă de 19 ani, de către asociaţi ai liderului rom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro, dar şi din cauza "problemei romilor", adică a ceea ce ei consideră drept o "situaţie privilegiată" a minorităţii rome din Bulgaria. Aproxiamtiv 3.000 de persoane au protestat la Plovdiv, iar alte 1.000 la Sofia şi Varna. Mitinguri mai restrânse au avut de asemena loc şi în oraşe mai mici.

Între protestatari, în principal suporteri ai unor cluburi de fotbal şi mişcări de extremă-dreapta, şi membri ai poliţiei, jandarmeriei şi Protecţiei Civile au avut loc confruntări la Plovdiv, Sofia, Varna şi Pleven. În unele oraşe au avut loc încercări de atac asupra unor cartiere locuite de romi.

Pe de altă parte, romii din întreaga ţară îi aşteaptă pe atacatori înarmaţi cu topoare, bâte, lopeţi, iar în unele locuri cu arme, adaugă Novinite.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici