O amplă acţiune de deportare a imigranţilor ilegal va începe duminică în Statele Unite

Mai mulţi oficiali americani din domeniul imigraţiei au anunţat că o operaţiune de deportare a persoanelor aflate ilegal pe teritoriul Statelor Unite va începe duminică şi se va desfăşura în zece mari oraşe americane, potrivit The Guardian.

485 afișări
Imaginea articolului O amplă acţiune de deportare a imigranţilor ilegal va începe duminică în Statele Unite

O amplă acţiune de deportare a imigranţilor ilegal va începe duminică în Statele Unite

Acţiunea începe la mai puţin de o lună de la anularea unei operaţiuni similare. The Guardian notează că această acţiune ar putea să ducă la separarea copiilor cu cetăţenie americană de părinţii lor care nu sunt cetăţeni, iar decizia privind organizarea acestei operaţiuni a fost deja contestată în instanţă.

Mai mulţi oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă au informat, sub protecţia anonimatului, că detaliile operaţiunii nu au fost încă stabilite în totalitate. Ei au mai spus că acţiunea autorităţilor va viza cel puţin 2.000 de imigranţi care au primit ordine de deportare, dar şi alte persoane care se află în mod ilegal pe teritoriul Statelor Unite ar putea fi arestate dacă vor fi descoperite de către autorităţi, a informat The New York Times.

Primul care a anunţat această operaţiune a fost preşedintele Donald Trump luna trecută, pe Twitter, iar opozanţii politicii sale anti-imigraţie au susţinut că migranţii nu pot fi reţinuţi fără un mandat emis de o instanţă judecătorească.

Printre problemele ridicate de aceştia în legătură cu această operaţiune se numără faptul că mulţi dintre migranţii vizaţi nu au fost citaţi niciodată în instanţă. Donald Trump i-a acuzat în repetate rânduri pe aceşti migranţi că au ignorat cu bună ştiinţă citaţiile, dar, în ultimul an, mai mulţi avocaţi s-au plâns că aceste documente au fost trimise la adrese greşite sau acestea conţineau date şi ore greşite. Astfel, unii migranţi au fost citaţi pe data de 31 noiembrie, care nu există, iar alţii au fost citaţi chiar şi la miezul nopţii, când instanţele de judecată sunt închise.

Matthew Bourke, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Imigraţie şi Vămi (ICE), a declarat că nu poate oferi detalii cu privire la această operaţiune pentru a nu pune în pericol siguranţa agenţilor. „Toţi aceia care încalcă legislaţia americană privind imigraţia riscă să fie arestaţi şi, dacă aşa se va decide în instanţă, deportaţi”, a spus acesta.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a contestat joi în instanţă organizarea acestei operaţiuni, susţinând că cei vizaţi ar trebui să fie audiaţi măcar o dată de un judecător înainte de a li se emite ordine de deportare.

Operaţiunea a fost criticată şi de fostul candidat la preşedinţie, Hillary Clinton. „Utilizarea fricii ca armă şi fanatismul sunt principiile centrale ale Administraţiei Trump”, a scris aceasta pe Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici