O celulă islamistă din Spania plănuia un atac împotriva unei librării evreieşti din Barcelona

Poliţia spaniolă a destructurat o reţea care făcea recrutări pentru Statul Islamic şi plănuia un atac împotriva unei librării evreieşti din Barcelona, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică de luni.

138 afișări
Imaginea articolului O celulă islamistă din Spania plănuia un atac împotriva unei librării evreieşti din Barcelona

O celulă islamistă din Spania plănuia un atac împotriva unei librării evreieşti din Barcelona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Membrii celulei încercau să recruteze combatanţi care să se alăture Statului Islamic în Siria şi făcuseră planuri pentru a bombarda o librărie evreiască din Barcelona, să ia un ostatic şi să îl decapiteze, potrivit poliţiei şi documentelor judiciare. După monitorizarea timp de aproximativ un an a grupării şi împiedicarea mai multor membri de a se îndrepta spre Orientul Mijlociu pentru a participa la lupte, poliţia regională catalană a deţinut luna trecută 11 persoane suspectate de legături cu această celulă.

Poliţia susţine că a confiscat documente privind tacticile teroriste, o grenadă de mână şi alte arme, telefoane mobile în care se aflau fotografii ale presupuselor ţinte, inclusiv clădirea parlamentului regional.

Niciunul dintre suspecţii reţinuţi în Spania în aprilie nu a fost inculpat oficial, această măsură intervenind înainte de fixarea datei procesului. Trei suspecţi au fost eliberaţi provizoriu, dar au fost nevoiţi să predea paşapoartele şi trebuie să raporteze periodic autorităţilor. Alţi şapte sunt deţinuţi într-o închisoare din Madrid. Un membru al celulei, în vârstă de 17 ani, se află într-o şcoală de corecţie.

Există un ordin de interdicţie în acest caz şi nu au fost comentarii publice din partea niciuneia dintre persoanele arestate, membri ai familiei sau avocaţi. Poliţia catalană şi tribunalul nu vor dezvălui numele avocaţilor lor.

Celula este neobişnuită, susţin autorităţile, din cauza rolului jucat de cei convertiţi la islam şi de legăturile celulei cu un membru al extremei drepte spaniole. Şase dintre cei 14 membri deţinuţi în decembrie şi aprilie - patru spanioli şi doi latino-americani - erau convertiţi, a declarat poliţia.

Presupusul lider este un frizer pe nume Antonio Saez Martinez, un spaniol care s-a convertit la islam în urmă cu câţiva ani, după ce s-a căsătorit cu o marocană, a declarat poliţia.

Poliţia a declarat că un alt convertit, Jacob Orellana, un spaniol care a lucrat la un magazin de fructe, a fost înregistrat în timp ce afirma că "să mori în numele lui Allah nu doare, este ca şi cum ai fi ciupit", potrivit documentelor judiciare. Poliţia a găsit materiale chimice în casa pe care suspecţii ar fi folosit-o pentru fabricarea de bombe, potrivit aceloraşi documente.

Saez a încercat să obţină arme pentru grupare de la o cunoştinţă pe nume Diego Jose Frias, potrivit documentelor juridice. Frias nu este un islamist radical, ci activist într-un partid de extremă dreapta, a declarat poliţia. El s-a oferit să furnizeze arme celulei, inclusiv grenade, pentru a lansa un atac împotriva unei librării evreieşti, potrivit acelorlaşi documente. O grenadă, cuţite, un pistol şi accesorii pentru arme de foc au fost găsite în locuinţa lui Frias.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici