O clădire ce a servit ca centru de tortură al CIA va fi scoasă la vânzare în Lituania

Un clădire ameninţătore din afara capitalei lituaniene Vilnius, unde suspecţii de terorism ai CIA au fost ţinuţi cândva, va fi scos în curând la vânzare.

416 afișări
Imaginea articolului O clădire ce a servit ca centru de tortură al CIA va fi scoasă la vânzare în Lituania

O clădire ce a servit ca centru de tortură al CIA va fi scoasă la vânzare în Lituania

Compania, care se ocupă de activele de care statul nu mai are nevoie, a declarat luni că se pregăteşte să vândă locaţia, cunoscut sub numele de Proiectul nr. 2 sau Detention Site Violet, pentru un preţ încă necunoscut, relatează The Guardian.

Făcând parte dintr-un program secret al Washingtonului - în cadrul căruia militanţi islamişti suspectaţi de acte de terorism au fost capturaţi şi reţinuţi în închisori din afara SUA - clădirea cu 10 camere a servit drept centru de detenţie în 2005 şi 2006.

În încăperile sale fără ferestre şi izolate fonic, "se putea face orice se dorea", a declarat pentru Reuters Arvydas Anusauskas, care a condus o anchetă parlamentară lituaniană privind acest loc în 2010.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aflat în cadrul unei anchete că prizonierii erau raşi la sosire şi legaţi la ochi.

Guvernul lituanian i-a plătit lui Abu Zubaydah, unul dintre prizonieri, 100 000 de euro drept despăgubire pentru tratamentul la care a fost supus în acest loc, în urma deciziei instanţei care a stabilit că guvernul a încălcat legislaţia europeană care interzice tortura.

Un raport al Senatului SUA privind programul de tortură al CIA, publicat în 2014, a făcut referire la "Site Violet", deşi nu a dezvăluit identitatea ţării în care se afla clădirea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici