O formă a virusului A/H1N1 care a suferit o mutaţie periculoasă, descoperită în Norvegia

Cercetătorii norvegieni au identificat o formă a virusului A/H1N1 care a suferit o mutaţie periculoasă, el fiind descoperit la doi pacienţi care au murit din cauza gripei şi la un al treilea care este în stare gravă, au anunţat, vineri, oficiali citaţi de Washington Post.

30 afișări
Imaginea articolului O formă a virusului A/H1N1 care a suferit o mutaţie periculoasă, descoperită în Norvegia

O formă a virusului A/H1N1 care a suferit o mutaţie periculoasă, descoperită în Norvegia (Imagine: Mediafax Foto)

Institutul norvegian de Sănătate Publică a spus că mutaţia "ar putea face virusul mai capabil să infecteze mai profund căile respiratorii şi astfel să provoace o îmbolnăvire mai severă".

Oamenii de ştiinţă au analizat aproximativ 70 de virusuri de la cazurile confirmate de gripă A/H1N1 din Norvegia şi au găsit mutaţia la doar trei pacienţi, a spus Geir Stene-Larsen, directorul general al Institutului.

"Pe baza informaţiilor pe care le avem până în prezent, se pare că virusul mutant nu circulă în rândul populaţiei, ci ar putea fi un rezultat al transformărilor spontane care au avut loc la aceşti trei pacienţi", potrivit Institului.

Institutul a analizat virusul A/H1N1 la "un număr de pacienţi, ca parte a monitorizării (evoluţiei) virusului gripei pandemice. Virusurile au multe similarităţi, dar unele mutaţii au fost observate", potrivit Institului norvegian de Sănătate Publică.

Deşi existenţa mutaţiilor este normală şi cele mai multe "vor avea probabil o importanţă mică sau nici una", "o mutaţie a trezit un interes deosebit", potrivit Institului.

Cei doi pacienţi la care a fost observată mutaţia şi care au murit au fost primele decese din cauza gripei A/H1N1 în Norvegia. Potrivit declaraţiei Institutului, mutaţia virusului nu pare să fi redus eficienţa vaccinului sau a tratamentului antiviral.

Oficiali de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de la Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici