O înregistrare video antiislam divizează familia Le Pen, conducătoarea extremei drepte în Franţa

O înregistrare video antiislam a şefului grupului eurodeputaţilor Frontului Naţional provoacă fricţiuni în cadrul familiei Le Pen, care conduce de la înfiinţare acest partid de extremă dreapta, unul dintre cele mai puternice din Europa, relatează AFP.

187 afișări
Imaginea articolului O înregistrare video antiislam divizează familia Le Pen, conducătoarea extremei drepte în Franţa

O înregistrare video antiislam divizează familia Le Pen, conducătoarea extremei drepte în Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinta FN Marine Le Pen i-a retras funcţiile lui Aymeric Chauprade, care conducea în Parlamentul European (PE) delegaţia de 23 de parlamentari FN, aleşi după ascensiunea înregistrată de formaţiune în alegerile europene din mai 2014.

Le Pen se află în conflict deschis cu el, după postarea online a unei înregistrări video în care Aymeric Chauprade apăra teza complotului unei "a cincea coloane" islamiste în Franţa şi afirma că religia musulmană ar constitui "o ameninţare foarte gravă la adresa ţării".

Înregistrarea a fost publicată după atentatele comise de către trei jihadişti francezi la Paris în perioada 7-9 ianuarie, soldate cu 17 morţi şi aproximativ 20 de răniţi.

Ea a primit susţinerea lui Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine şi fondatorul FN, în 1972, al cărui preşedinte de onoare este, dar mai ales a lui Marion Maréchal-Le Pen, nepoata conducătoarei partidului şi una dintre cei doi deputaţi ai extremiştilor de dreapta în Adunarea Naţională a Franţei.

Încălcând consemnul dat de mătuşa sa, care a cerut cadrelor partidului să nu difuzeze clipul, Marion, cea mai tânără deputată din Adunare şi o stea FN în plină ascensiune, a postat marţi, într-un mesaj pe Twitter, un link către analiza lui Chauprade, afirmând că-i "partajează" mesajul.

"Marine este preşedinta FN, ar trebui să ne plasăm în spatele liniei pe care o încarnează", a subliniat vineri unul dintre vicepreşedinţii partidului, Louis Aliot, care este în acelaşi timp şi partenerul lui Marine Le Pen.

"Există doar o linie. Ea este încarnată, evident, de Marine Le Pen", a insistat el, dând asigurări că "asta nu creează dificultăţi" în rândul formaţiunii.

Membru de dată recentă a partidului, cu carnet din 2014, Aymeric Chauprade nu se află la primul derapaj în formaţiunea căreia Marine Le Pen încearcă să-i lustruiască imaginea de când a candidat la alegerile prezidenţiale, în 2011.

Revendicându-se ca specialist în relaţii internaţionale, Chauprade, care a emis "îndoieli" cu privire la versiunea "oficială" a atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite, a provocat iritare vara trecută, când a publicat un articol în care evoca "eliminarea celor 1.000 de jihadişti francezi" aflaţi în Siria şi Irak. De asemenea, el şi-a exprimat îngrijorarea faţă de "înlocuirea populaţiei istorice (a Franţei) cu o populaţie majoritar africană şi musulmană".

Chauprade şi-a atras de asemenea furia cadrelor de conducere FN la jumătatea lui decembrie, după ce a criticat prezenţa unui "lobby gay", în urma dezvăluirii orientării sexuale a lui Florian Philippot, alt vicepreşedinte şi mâna dreaptă a lui Marine Le Pen, şi primirea în partid a unui activist homosexual, un fost cadru UMP, partidul de dreapta al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici