O judecătoare cere procurorilor să demonstreze că soldatul Bradley Manning, ”cârtiţa WikiLeaks”, a ajutat cu bună-ştiinţă Al-Qaida

Guvernul american trebuie să dovedească faptul că, difuzând documente americane confidenţiale, militarul Bradley Manning ştia că furnizează informaţii Al-Qaida şi acţiona împotriva ţării sale, a dispus o judecătoare militară miercuri.

860 afișări
Imaginea articolului O judecătoare cere procurorilor să demonstreze că soldatul Bradley Manning, ”cârtiţa WikiLeaks”, a ajutat cu bună-ştiinţă Al-Qaida

Bradley Manning (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-o nouă audiere preliminară, la baza militară Fort-Mead, în Maryland (est), judecătoarea Denise Lind a decis că este necesar ca procurorii să prezinte probe în proces potrivit cărora informaţii clasificate au fost transmise cu bună-ştiinţă "inamicului" şi că Al-Qaida le-a primit în mod efectiv.

Manning, un fost analist de informaţii în Irak, este acuzat de "colaborare cu inamicul", cel mai grav dintre cele 22 de capete de acuzare care îl vizează şi pentru care riscă închisoarea pe viaţă.

Guvernul va trebui să demonstreze "dincolo de orice îndoială rezonabilă" că Bradley Manning avea "motive bune să creadă" că informaţiile transmise site-ului WikiLeaks aveau să parvină în mod efectiv unui "inamic" al Statelor Unite şi că aveau să "facă rău" ţării sale.

Într-o hotărâre marcantă pentru proces, colonelul Denise Lind, preşedinta Curţii Marţiale care îl va judeca pe Manning, a respins, astfel, un recurs al acuzării.

Însă ea a autorizat ca unul dintre membrii commando-ului care au participat la raidul împotriva buncărului lui Osama ben Laden, în Pakistan, să depună mărturie, cerere pe care apărarea i-a solicitat să o respingă.

Acest martor, numit "John Doe" pentru a-i păstra anonimatul, ar putea să ateste că informaţiile dezvăluite de Manning au ajuns într-adevăr la Al-Qaida, putând dezvălui că documente electronice publicate de WikiLeaks ar fi fost găsite în ascunzătoarea în care liderul Al-Qaida a fost ucis în mai 2011.

Această audiere, care urma să se încheie miercuri seara, este prima care are loc după înregistrarea clandestină a mărturiei lui Bradley Manning - în care, pe 28 februarie, acesta îşi explica motivele - publicată pe Internet.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici