O mare putere îndeamnă SUA să nu se retragă din Tratatul INF şi să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

Statele Unite ar trebui să rezolve diferendul cu Rusia prin dialogul, nu prin ameninţarea cu retragerea din Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a transmis Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit postului CNBC.

1736 afișări
Imaginea articolului O mare putere îndeamnă SUA să nu se retragă din Tratatul INF şi să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

O mare putere îndeamnă SUA să nu se retragă din Tratatul INF şi să rezolve diferendul cu Rusia prin dialog

"Un tratat bilateral important în ceea ce priveşte controlul armamentului şi dezarmării, Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare are o mare importanţă în îmbunătăţirea relaţiilor dintre marile puteri, întărirea păcii internaţionale şi regionale, şi menţinerea echilibrului strategic şi a stabilităţii globale", se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul de Externe al Chinei.

"China se opune acţiunii de retragere şi îndeamnă Statele Unite şi Rusia să-şi rezolve diferenţele într-un mod adecvat printr-un dialog constructiv", se mai precizează în comunicat, Beijingul avertizând că retragerea în mod unilaterală ar putea avea "consecinţe negative".

China susţine că nu este în favoarea elaborării unui nou acord multilateral de control al armamentului care să înlocuiască Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, spunând că problemele sunt prea complicate şi că acordurile existente ar trebui menţinute şi puse în aplicare.

Statele Unite au suspendat începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici