O mişcare controversată. Ministrul ungar de externe a mers la Moscova pentru a cere mai mult gaz pentru ţara sa

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova pentru a solicita livrări suplimentare de gaze, într-o vizită rară a unui oficial UE la nivel înalt în Rusia de la invazia Ucrainei de către această ţară, relatează Finanical Times.

1658 afișări
Imaginea articolului O mişcare controversată. Ministrul ungar de externe a mers la Moscova pentru a cere mai mult gaz pentru ţara sa

O mişcare controversată. Ministrul ungar de externe a mers la Moscova pentru a cere mai mult gaz pentru ţara sa

Szijjártó, care a primit prestigiosul Ordin de Prietenie al Rusiei cu câteva luni înainte de invazia din februarie a Ucrainei, a insistat să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova, argumentând că Ungaria nu are cum să se decupleze de resursele energetice ruseşti suficient de repede fără a-şi afecta grav propria economie.

Legăturile Budapestei cu Moscova au neliniştit partenerii săi occidentali. Ungaria a adoptat o poziţie neutră cu privire la războiul din Ucraina, iar guvernul a declarat că partenerii internaţionali ar trebui să menţină relaţii pragmatice cu Moscova.

Mişcarea vine în contextul în care UE se pregăteşte pentru o criză energetică tot mai gravă în această iarnă. Bruxelles-ul a cerut statelor membre să reducă cererea cu 15% între august şi martie, iar Rusia a fost acuzată că se foloseşte de aprovizionarea cu energie pentru a şantaja Europa.

La conferinţa de presă care a urmat reuniunii miniştrilor de externe, Lavrov a declarat că i-a spus lui Szijjártó că Rusia va lua în considerare cererea Ungariei. El a pus în contrast cooperarea strânsă a Rusiei cu statul membru al UE cu tensiunea dintre Moscova şi restul blocului comunitar.

"Avem o înţelegere reciprocă că noi, atât Rusia, cât şi Ungaria, suntem întotdeauna conduşi de interesele noastre naţionale", a declarat Lavrov, după o critică îndelungată a politicii de sancţiuni a UE, potrivit FT.

Szijjártó a declarat că pacea ar trebui să fie obiectivul primordial al diplomaţiei internaţionale, cu o încetare imediată a focului.

"Nu ne dorim din nou o ordine mondială în care să ne aflăm la periferia unui bloc, într-o zonă tampon sau într-o zonă de lângă o zonă tampon. Am trecut prin asta o dată. Am pierdut zeci de ani din cauza ei", a spus el, potrivit FT.

Budapesta a votat pentru cele şase pachete de sancţiuni ale UE impuse Rusiei după izbucnirea războiului. Cu toate acestea, a obţinut o scutire pe termen nelimitat de la o interdicţie de import de petrol rusesc, după ce a ameninţat că îşi va folosi dreptul de veto pentru a bloca ultimul pachet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici