O navă rusă de recunoaştere şi sabotaj maritim a pătruns în Canalul Mânecii, în apropierea Marii Britanii

  • O navă rusă de recunoaştere a pătruns în Canalul Mânecii, fiind în apropierea coastelor Marii Britanii
  • Nava rusă Yantar este dotată cu minisubmarine fără pilot care pot fi utilizate pentru acte de sabotaj
2663 afișări
Imaginea articolului O navă rusă de recunoaştere şi sabotaj maritim a pătruns în Canalul Mânecii, în apropierea Marii Britanii

O navă rusă de recunoaştere şi sabotaj maritim a pătruns în Canalul Mânecii, în apropierea Marii Britanii

O navă militară rusă specializată în misiuni de recunoaştere şi în operaţiuni de sabotaj maritim a pătruns luni în Canalul Mânecii, afirmă surse citate de site-ul Metro.co.uk.

Nava rusă Yantar, dotată cu minisubmarine fără pilot şi cu echipamente sofisticate de recunoaştere, a fost observată luni în apropierea coastelor Marii Britanii.

Conform publicaţiei UK Defence Journal, nava Yantar, prezentată oficial drept vas pentru cercetări oceanografice, a fost utilizată în trecut pentru acţiuni de sabotaj împotriva cablurilor submarine de telecomunicaţii şi împotriva senzorilor submarini pentru detecţie. Forţele Navale din SUA au avertizat că nava rusă Yantar are submarine fără pilot care pot opera la adâncimi de până la 6.000 de metri. Nava s-a apropiat recent de coastele Irlandei şi a fost urmărită atent de Forţele Navale irlandeze.

Nu este clar dacă Marea Britanie a acordat permisiune navei ruse să se apropie de coastele britanice.

"Este clar că această navă este urmărită atent de serviciile de informaţii militare britanice. Grupul comun de colectare a informaţiilor de la Baza aeriană Wyton va direcţiona o serie de echipamente de monitorizare asupra acestei nave. De asemenea, nava probabil este supravegheată de submarine britanice şi NATO. Riscurile sunt reduse, întrucât ruşii sunt conştienţi că nava este supravegheată atent (...)", afirmă, conform MailOnline, dr. Kristian Gustafson, director adjunct al Centrului Brunel pentru Informaţii şi Studii de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici