O nouă ameninţare la nivel mondial. Iranul spune că este capabil să fabrice bombe nucleare

Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis încă dacă va construi una, a declarat duminică un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, pentru serviciul în limba arabă al Al Jazeera.

1728 afișări
Imaginea articolului O nouă ameninţare la nivel mondial. Iranul spune că este capabil să fabrice bombe nucleare

"În câteva zile am fost capabili să îmbogăţim uraniu până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogăţit cu 90% ... Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie din partea Iranului de a construi una", a declarat Kamal Kharrazi.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, în cadrul căruia Iranul şi-a redus activitatea de îmbogăţire a uraniului, o potenţială cale de a ajunge la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni economice, potrivit Reuters.

La aproximativ un an de la începerea politicii de "presiune maximă" a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce restricţiile nucleare ale pactului.

Iranul a negat mult timp că urmăreşte să obţină arme nucleare, afirmând că rafinează uraniu doar pentru utilizări energetice civile, şi a declarat că încălcările sale ale acordului internaţional sunt reversibile dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi se alătură din nou acordului.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi administraţia preşedintelui Joe Biden, care vizează să readucă atât Washingtonul, cât şi Teheranul la respectarea pactului nuclear, au intrat în impas din martie.

Kharrazi a declarat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete şi la politica regională, aşa cum cer Occidentul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici