O nouă armă nucleară, controversată, se află acum undeva în adâncurile Oceanului Atlantic

Undeva în adâncurile Oceanului Atlantic se află submarinul USS Tennessee, care are la bord un nou tip de armă nucleară, controversată.

23071 afișări
Imaginea articolului O nouă armă nucleară, controversată, se află acum undeva în adâncurile Oceanului Atlantic

O nouă armă nucleară, controversată, se află acum undeva în adâncurile Oceanului Atlantic

Arma respectivă este focosul nuclear W76-2. În mod normal, submarinele din clasa din care face parte USS Tennessee, Ohio, au la bord 20 de rachete balistice Trident II D-5, fiecare cu câte 4-5 focoase W76 sau W-88.

Un focos W76 are o forţă de 90 de kilotone (90.000 de tone de TNT) de explozibil. Prin comparaţie, bomba atomică lansată la Hiroshima avea doar 16 kilotone. Focosul W-88 este mult mai puternic şi are o forţă de 455 de kilotone.

W76-2 are la bază un focos nuclear W76 , modificat pentru a avea o forţă de doar 5 kilotone. Aceste arme ar putea fi folosite în războaie convenţionale, actuale, nu doar într-un conflict nuclear. Focoasele au fost dezvoltate pentru a contracara Rusia, care ar avea un program similar.

Organizaţia Federation of American Scientists crede că USS Tennessee a plecat în misiune în decembrie 2019 şi are la bord două rachete balistice cu câte un singur focos W76-2.

Activiştii au protestat împotriva acestui program, pe care nu îl consideră necesar, dar Administraţia Trump l-a continuat şi finalizat. Se crede că toate submarinele care au la bord rachete balistice vor fi înzestrate cu noua armă. 

Acum ne găsiţi şi pe Instagram

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici