O nouă scurgere de apă radioactivă la centrala Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă, care a ajuns parţial în Oceanul Pacific, a fost depistată la centrala nucleară de la Fukushima, a anunţat luni compania Tokyo Electric Power (TEPCO).

497 afișări
Imaginea articolului O nouă scurgere de apă radioactivă la centrala Fukushima

O nouă scurgere de apă radioactivă la centrala Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O echipă de specialişti a fost trimisă la faţa locului pentru a descoperi cauza apariţiei acestei noi scurgeri de apă radioactivă, au anunţat luni reprezentanţii companiei.

În urma cercetărilor s-au descoperit 45 de tone de apă poluată în jurul unui condensator din apropierea sistemelor de decontaminare a apelor uzate.

Măsura luată de specialişti a fost dispunerea unei bariere de saci cu nisip pentru prevenirea infiltrării apei poluate, aceasta rămânând în principal în interiorul sistemului de decontaminare. O cantitate de 300 de litri de apă contaminată a fost dirijată către un canal de scurgere care ajunge până la Oceanul Pacific.

Apa contaminată conţine substanţe radioactive precum Cesiu 137 si Iod 131 într-o cantitate "egală sau uşor superioară" celei găsite în ocean în apropierea centralei nucleare. Alte elemente periculoase, precum Stronţiu radioactiv, responsabil de cancerul osos, ar putea fi prezente, de asemenea, în apa contaminată, dar această informaţie va putea fi confirmată abia după două-trei săptămâni de teste.

Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că ancheta privind acest eveniment şi cauzele producerii lui este încă în desfăşurare.

În săptămânile imediat următoare datei de 11 martie, când un cutremur şi un tsunami au provocat avarii la centrala nucleară Fukushima, TEPCO a deversat 10.000 de tone de apă uşor contaminată în Oceanul Pacific, fără a ameninţa direct ecosistemul sau viaţa oamenilor.

TEPCO a mai precizat că acest incident nu va împiedica încercarea de răcire a reactoarelor nucleare pâna la o temperatură mai mică de 100 grade Celsius, până la sfârşitul lunii.

Catrastofa nucleară de la Fukushima Daiichi, a doua ca gravitate după cea de la Cernobîl din 1986, nu a produs victime umane însă mii de persoane au părăsit zona afectată de emisiile puternic radioactive ale reactoarelor avariate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici