VIDEO O nouă zi de proteste în Rusia. Mii de susţinători ai lui Alexei Navalnîi şi soţia acestuia, Iulia, au fost reţinuţi UPDATE Autorităţile ruse au închis staţiile de metrou şi restricţionează circulaţia la Moscova

  • Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au ieşit duminică în stradă, iar peste 1500 de persoane, inclusiv Iulia Navalnaia, au fost reţinute.
  • Autorităţile ruse au luat măsuri înaintea mitingurilor planificate în sprijinul liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.
  • Peste 4.000 de persoane au fost arestate în Rusia în timpul mitingurilor de săptămâna trecută.
6318 afișări

UPDATE 17:50 Protestatarii au fost căutaţi de jandarmi şi scoşi din biserici şi din magazine, iar adolescenţii au fost puşi cu faţa la zid de către aceştia

 

UPDATE 15:55  Poliţia şi trupele militare închid oraşele

Sute de persoane au fost reţinute, iar poliţia şi trupele militare au început să închidă oraşele. 

UPDATE 13:20 Peste 1.500 de persoane au fost reţinute

Potrivit OVD-Info, numărul persoanelor arestate azi în Rusia a ajuns la 1502. Dintre aceştia, cei mai mulţi au fost arestaţi în Moscova (307), Krasnoyarsk (147) şi Vladivostok (117).

Şi soţia disidentului rus, Iulia Navalnaia, a fost reţinută. Aceasta participa la un protest neautorizat în Moscova, au declarat susţinătorii lui Navalnîi pe reţelele de socializare, conform Reuters

UPDATE 12:30 Peste 1.000 de persoane au fost reţinute

Potrivit OVD-Info, numărul persoanelor arestate azi în Rusia a ajuns la 1009. Printre aceştia se află şi un copil în vârstă de 12 ani, reţinut pe drum spre magazin, în oraşul Tver.

UPDATE 11:00 Poliţia a început să aresteze protestatari

Poliţia a închis complet centrul oraşelor Moscova şi Sankt Petersburg. Drept urmare, susţinătorii lui Navalnîi vorschimba locurile de întâlnire pentru participanţi. 

La Moscova, în loc de Lubyanka şi Piaţa Staraya, manifestanţii se vor aduna la staţiile de metrou Krasnye Vorota şi Sukharevskaya, apoi vor mărşălui de-a lungul bulevardului Sakharov. La Sankt Petersburg, în loc de Nevsky Prospect, oamenii se adună în Piaţa Pionerskaya, lângă Teatrul Tineretului. 

În Vladivostok, poliţia a împiedicat protestatarii să intre în centrul oraşului, forţându-i să se mute pe malul mării. Înregistrările video au arătat protestatarii scandând „Putin este un hoţ” în timp ce mergeau pe gheaţă la temperaturi de aproximativ -13 grade Celsius.

În Tomsk, oraşul siberian pe care l-a vizitat Navalnîi înainte de a se prăbuşi brusc în timpul unui zbor intern în august anul trecut, manifestanţii s-au adunat în faţa unei săli de concerte unde au scandat „Eliberaţi-l!” şi au ridicat steaguri ruseşti.

OVD-Info a declarat că poliţia a reţinut până acum aproximativ 500 de persoane, dintre care peste 100 în Vladivostok.

 

 

 

 

 

 

UPDATE 9:45 Manifestaţiile încep în Siberia şi Extremul Orient rus

Susţinătorii lui Alexei Navalnîi au ieşit duminică în stradă, în ciuda avertismentelor din partea poliţiei, relatează Reuters. Echipa politicianului a anunţat mitinguri în 142 de oraşe, dar zeci de acţiuni de solidaritate vor avea loc şi în străinătate. 
 
În cursul acestei zile sunt planificate mitinguri la Moscova, unde manifestanţii se adună la Lubyanka şi Piaţa Staraya, dar şi în Sankt Petersburg, la Nevsky Prospect. Protestele nu au fost autorizate, aşa că oamenii legii vor interveni la fel ca weekendul trecut. 
 
Potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info, începând cu ora 10:12, peste 260 de persoane au fost reţinute la mitingurile organizate în Rusia, în sprijinul lui Navalnîi.
 
 

Autorităţile ruse se pregătesc pentru protestele susţinătorilor lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a fost închis la întoarcerea în Rusia după ce anul trecut aproape a fost ucis. El a fost arestat pe 17 ianuarie pentru că nu a respectat o pedeapsă cu suspendare, după ce sosise de la Berlin, unde a petrecut luni de zile recuperându-se după atacul aproape fatal.

Autorităţile ruse spun că trebuia să se prezinte regulat la poliţie în condiţiile unei sentinţe cu suspendare.

Navalny a denunţat reţinerea sa ca fiind ilegală, spunând că autorităţile ştiau că este tratat la Berlin pentru otrăvirea cu Novichok, care a avut loc în Rusia în august anul trecut.

Mitinguri în masă în sprijinul lui Navalnîi sunt aşteptate duminică în toată Rusia, în ciuda avertismentelor poliţiei cu privire la adunări.

Un număr de apropiaţi ai lui Navalny au fost reţinuţi de săptămâna trecută şi alţii, inclusiv fratele său şi activistul Pussy Riot, Maria Alyokhina, au fost arestaţi la domiciliu.

Editorul şef al unui site web rus specializat în drepturile omului, Serghei Smirnov, a fost, de asemenea, arestat sâmbătă.

Şapte staţii de metrou vor fi închise duminică la Moscova, iar circulaţia pietonilor va fi limitată în centrul oraşului.

Proteste sunt aşteptate şi în alte zone ale ţării, în ciuda temperaturilor scăzute ce ajung şi la -52 de grade Celsius.

În oraşul Vladivostok, în Extremul Orient al Rusiei, echipa lui Navalny spune că nu au avut loc demonstraţii de amploarea celor de sâmbăta trecută de peste un deceniu.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici