O reţea de traficanţi aduce imigranţi ilegali români din Mexic, prin SUA, în Canada

Autorităţile canadiene au anunţat că au descoperit o reţea de trafic de persoane care a adus din Mexic sute de români ce au solicitat azil în regiunea Toronto, prin statul american Texas.

682 afișări
Imaginea articolului O reţea de traficanţi aduce imigranţi ilegali români din Mexic, prin SUA, în Canada

O reţea de traficanţi aduce imigranţi ilegali români din Mexic, prin SUA, în Canada (Imagine: National Post)

Membrii reţelei solicită sume cuprinse între 10.000 de dolari canadieni (peste 7.700 de euro) şi 30.000 de dolari canadieni (aproximativ 23.300 de euro) pentru asigurarea transportului în Canada, pe o rută care porneşte din Mexic şi intră prin Texas pe teritoriul Statele Unite, potrivit unor surse care au cerut protecţia anonimatului, relatează cotidianul canadian de limbă engleză National Post în ediţia online.

Persoanele aduse în Canada ajung în această ţară îndatorate faţă de traficanţi, care le obligă să îşi răscumpere datoriile prin sume solicitate ca ajutoare sociale şi implicarea în crima organizată, adaugă aceste surse citate de ziar.

Reţeaua este acuzată că se află la originea unei multiplicări, în ultima perioadă, a solicitărilor de azil depuse de către români. Numărul solicitărilor au crescut de la 57 în 2007 la 258 în 2011, potrivit Consiliului canadian pentru Refugiaţi şi Migrare. De la începutul acestui an şi până în august, inclusiv, au fost depuse 209 de solicitări. Cei mai mulţi solicitanţi afirmă că sunt etnici romi, care riscă persecuţia în ţara lor. "Câteva" solicitări de azil au fost acceptate, scrie publicaţia.

Existenţa reţelei a fost descoperită în urma unor interviuri cu persoane care au utilizat serviciile Consiliului, dintre care majoritatea provin din acelaşi oraş din România, precizează National Post.

În urmă cu două săptămâni, camionete la bordul cărora se aflau români au traversat frontiera la Stanstead (Quebec), fără să oprească. Sursele citate au declarat că aceste persoane introduse ilegal pe teritoriul Canadei provin de la Cancun (Mexic).

Mexicul este utilizat ca zonă de tranzit, deoarece nu solicită vize de călătorie pentru români, potrivit surselor citate, iar traficanţii le cer acestora să aducă fotografii de tip paşaport care sunt utilizate la crearea unor documente false, utilizate în Statele Unite şi Canada.

Însă Gina Csanyi-Robah, directorul Centrului Comunităţii Rome, cu sediul la Toronto, a declarat pentru ziar că este sceptică cu privire la anunţul autorităţilor, adăugând că nu a auzit despre această reţea de trafic de români şi apreciind că incidentul de la Stanstead pare organizat de 'amatori". Deşi numărul solicitanţilor români de azil este redus, sursele citate subliniază că reţeaua este "sofisticată" şi are legături cu o reţea criminală destructurată luna trecută la Toronto.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici