O ţară pe marginea prăpastiei. SUA evacuează personalul din Etiopia. Forţele rebele din nord se aproprie de capitala Addis Abeba

  • Ambasada SUA din Etiopia a autorizat plecarea voluntară a majorităţii personalului guvernamental şi a membrilor familiilor acestora din cauza conflictului armat care riscă să se extindă.
  • Forţele rebele din nordul ţării avansează ameninţând chiar şi capitala Addis Abeba.
  • Etiopia a declarat stare de urgenţă pentru 6 luni.
7492 afișări
Imaginea articolului O ţară pe marginea prăpastiei. SUA evacuează personalul din Etiopia. Forţele rebele din nord se aproprie de capitala Addis Abeba

SUA evacuează personalul din Etiopia. Forţele rebele din nord se aproprie de capitala Addis Abeba

Decizia de evacuare vine după ce Statele Unite au declarat miercuri că sunt „profund îngrijorate” de escaladarea violenţei şi extinderea ostilităţilor, repetând apelul pentru oprirea operaţiunilor militare în favoarea discuţiilor de încetare a focului.

Miercuri, Marea Britanie şi-a îndemnat cetăţenii să ia în considerare părăsirea Etiopiei cât timp sunt disponibile opţiuni comerciale.

Cine luptă în Etiopia?

Conflictul pune forţele guvernului etiopian şi miliţia aliată împotriva trupelor loiale Frontului de Eliberare a Poporului Tigray, care este partidul de guvernare din regiunea Tigray. Primul ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, a lansat operaţiuni militare în Tigray în în noimebrie anul trecut, după ce a acuzat autorităţile locale că au atacat un lagăr militar şi că au încercat să jefuiască bunuri militare. TPLF a neagat acuzaţia şi l-a acuzat pe Abiy că a inventat povestea pentru a justifica ofensiva.

După o reuşită iniţială a operaţiunilor militare, forţele guvernului etiopian sunt de ceva timp în retragere, iar TPLF avansează şi chiar ameninţă cu un posibil atac asupra capitalei Addis Abeba.

TPLF a dominat politica naţională timp de aproape trei decenii, dar şi-a pierdut multă influenţă când Abiy a preluat mandatul în 2018, după ani de proteste antiguvernamentale.

TPLF l-a acuzat apoi că centralizează puterea în detrimentul statelor regionale ale Etiopiei - o acuzaţie pe care Abiy o neagă.

Apeluri la pace

Naţiunile africane şi occidentale au cerut joi o încetare imediată a focului în Etiopia. Trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, a sosit la Addis Abeba pentru a face presiuni pentru oprirea operaţiunilor militare şi începerea discuţiilor pentru pace.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a declarat că s-a întâlnit cu Feltman pentru a discuta despre eforturile de dialog şi soluţii politice pentru gestionarea conflictului.

Şi Uniunea Europeană a lansat multiple apeluri prin care solicită încetarea focului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici