Obama a avertizat regimul sirian în privinţa erorii tragice de a recurge la arme chimice

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat luni regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, că va comite o "eroare tragică", pentru care va trebui să răspundă, în cazul în care va recurge la folosirea armelor chimice.

545 afișări
Imaginea articolului Obama a avertizat regimul sirian în privinţa erorii tragice de a recurge la arme chimice

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţinând cont de stocul de arme chimice al regimului sirian, vrem ca Assad şi anturajul să înţeleagă că lumea îi priveşte şi că vor trebui să răspundă în faţa comunităţii internaţionale şi a Statelor Unite în cazul în care vor face tragica eroare de a le utiliza", a declarat Barack Obama, aflat în Reno (Nevada).

"Noi suntem în favoarea unei tranziţii în urma căreia sirienii să beneficieze de un viitor mai bun, fără regimul lui Assad", a adăugat preşedintele.

Luni, regimul sirian a recunoscut, în premieră, că posedă arme chimice şi a ameninţat că le va folosi în cazul unei intervenţii militare occidentale, însă nu împotriva propriului popor.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, a declarat că sirienii "nici măcar nu ar trebui să se gândească la folosirea acestor arme", considerând această posibilitate ca fiind inacceptabilă.

"Când oficiali ai regimului sirian evocă în presă armele chimice, apare neliniştea", a declarat Little. "Ne opunem ferm la orice fel de gând care ar justifica folosirea acestor arme de către regimul sirian".

Departamentul de Stat a calificat ameninţarea lansată de Damasc ca fiind "atroce şi foarte rece". Purtătorul de cuvânt al acestui Departament, Victoria Nuland, a susţinut "că ar fi inacceptabil să se folosească astfel de arme".

Departamentul de Stat a menţionat că "avertismentul" Statelor Unite se adresează atât regimului sirian cât şi "opoziţiei, sau oricărei alte persoane care ar putea avea acces" la un arsenal de arme chimice.

"Guvernul sirian este responsabil de securitatea şi depozitarea armelor chimice, iar comunitatea internaţională le va cere socoteală tuturor oficialilor sirieni care nu vor respecta aceste obligaţii", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici