Obama: Africa e mai importantă ca niciodată. Ce strategie are preşedintele Americii pentru respectivul continent

Preşedintele american Barack Obama şi-a dezvăluit joi strategia în favoarea dezvoltării Africii, cu obiectivul de a consolida securitatea şi democraţia pe un continent care se confruntă cu ameninţarea Al-Qaida şi cu o adevărată ofensivă economică chineză.

336 afișări
Imaginea articolului Obama: Africa e mai importantă ca niciodată. Ce strategie are preşedintele Americii pentru respectivul continent

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest plan vizează încurajarea potenţialului economic "senzaţional" al continentului în materie de creştere, cu scopul de a ajuta milioane de africani să scape de sărăcie, pe un continent asociat cu mizeria şi conflictele, a declarat pentru AFP un oficial american sub protecţia anonimatului.

Casa Albă urmează să se concentreze asupra a patru puncte: consolidarea instituţiilor democratice, stimularea creşterii economice şi a investiţiilor, acordarea de prioritate păcii şi securităţii şi promovarea dezvoltării.

"Când privim spre viitor, pare clar că Africa este mai importantă ca niciodată pentru securitatea şi prosperitatea comunităţii internaţionale şi mai ales pentru Statele Unite", a declarat preşedintele american, citat într-un comunicat.

În contextul în care Al-Qaida încearcă să se implanteze din Mali şi până în Somalia, Washington Post a scris joi că armata americană a creat începând din 2007 o reţea de baze aeriene în Africa, pentru a supraveghea în concret mişcările islamiste sau rebele cu ajutorul unor avioane de dimensiuni mici.

Noua strategie a Casei Albe este prezentată la aproape trei ani după ce Barack Obama, cu un tată kenyan, şi-a enunţat priorităţile pentru Africa în cursul unei vizite în Ghana, singura din mandatul său la sud de Sahara.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat joi că Barack Obama crede "cu pasiune" în viitorul Africii şi a subliniat că pe acest continent se află şase dintre primele zece economii care au înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii zece ani.

"Vreau ca toţi compatrioţii mei americani, mai ales întreprinzătorii, să audă acest lucru, şi anume că Africa oferă cel mai ridicat nivel de recuperare a investiţiilor directe din lume", a spus ea.

"În Statele Unite, ne place foarte mult să ne descriem ca ţara în care există o şansă pentru toată lumea. Este un element al mândriei noastre naţionale. În secolul XXI, Africa este locul unde toată lumea are o şansă", a continuat ea.

Administraţia subliniază asupra progreselor care au fost înregistrate în Africa sub mandatul lui Obama, ca de exemplu susţinerea creării Sudanului de Sud, revenirii democraţiei în Coasta de Fildeş sau trimiterea de forţe speciale pentru a ajuta trupele africane să îl captureze pe rebelul ugandez Joseph Kony.

Barack Obama a răspuns, de asemenea, crizelor umanitare care au devastat Cornul Africii şi Sahelul, iar preşedintele i-a invitat pe liderii din Benin, Etiopia, Ghana şi Tanzania la summitul G8 de la Camp David.

Această reorientare a interesului se concretizează într-un moment în care China îşi accentuează investiţiile spre acest continent şi caută să îşi întărească legăturile diplomatice cu el.

China aduce un capital de care economia africană are o "nevoie vitală" şi ar putea juca un rol în asigurarea unei păci durabile în Sudan, a declarat oficialul din cadrul administraţiei americane sub protecţia anonimatului. Comerţul între China şi Africa a atins suma de 120 de miliarde de dolari în 2011, reprezentând o creştere de 100 de miliarde în zece ani.

În discursul susţinut în faţa Parlamentului din Ghana în iulie 2009, Barack Obama a proclamat că acest continent are nevoie de donaţii şi de o susţinere internaţională, "viitorul Africii aparţinând africanilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici