Obama cere Chinei respectarea drepturilor omului, deşi nu se aşteaptă ca aceasta "să urmeze modelul american"

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel luni la respectarea drepturilor omului şi a libertăţii presei în China, adăugând că prioritară este evitarea violenţelor la Hong Kong, deşi a precizat că SUA nu se aşteaptă ca "Beijingul să urmeze modelul american în toate situaţiile".

120 afișări
Imaginea articolului Obama cere Chinei respectarea drepturilor omului, deşi nu se aşteaptă ca aceasta "să urmeze modelul american"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite sunt favorabile unei Chine prospere, paşnice şi stabile", a declarat Obama, la deschiderea summitului Asia-Pacific (APEC), pledând pentru consolidarea relaţiilor între Washington şi Beijing. El a cerut cu această ocazie respectarea drepturilor omului şi a libertăţii presei în China.

De asemenea, preşedintele american a anunţat un acord privind extinderea vizelor pentru chinezii care merg să studieze sau să lucreze în Statele Unite.

Aproximativ 1,8 milioane de chinezi s-au deplasat anul trecut în Statele Unite, a precizat Barack Obama, adăugând că aceasta reprezintă o contribuţie de 21 de miliarde de dolari la economia americană şi susţinerea a peste 100.000 de locuri de muncă la nivel local.

"Acordul (cu privire la vize) ne-ar putea ajuta să creştem cifrele", a adăugat el, precizând că preşedintele chinez Xi Jinping a jucat un rol de "partener" în acest dosar.

Tot pe plan economic, preşedintele Barack Obama a cerut Chinei să asigure un tratament echitabil pentru companiile străine aflate pe teritoriul său, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing au declanşat anchete antimonopol vizând unele multinaţionale.

Pe de altă parte, preşedintele Barack Obama a apreciat, luni, la Beijing, că prioritară este evitarea violenţelor la Hong Kong, unde manifestanţii cer introducerea votului universal. "Mesajul nostru principal a fost să obţinem asigurări că violenţa va fi evitată", a declarat Obama, într-o conferinţă de presă comună cu premierul australian Tony Abbot, la summitul APEC.

Subliniind că "situaţia între China şi Hong Kong este complicată din punct de vedere istoric şi se află într-o perioadă de tranziţie", Obama a apreciat drept "nerealiste" afirmaţiile că Statele Unite nu sunt preocupate de evoluţiile din Hong Kong. Nu ne aşteptăm ca Beijingul "să urmeze modelul american în toate situaţiile. Dar suntem în continuare preocupaţi în legătură cu respectarea drepturilor omului", a adăugat Obama.

Numărul manifestanţilor prodemocraţie care cer introducerea votului universal în Hong Kong s-a redus considerabil după primele zile de mobilizare, în urmă cu mai bine de o lună.

Grupuri de protestatari continuă să ocupe trei cartiere din fosta colonie britanică aflată sub administrarea Beijingului.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a declarat duminică "susţinerea totală" pentru şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, în eforturile pentru menţinerea ordinii publice în teritoriu, a anunţat presa oficială de la Beijing.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici