Obama consideră că Europa nu a reacţionat la timp pentru evitarea crizei financiare

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat joi că Europa încă mai suferă din cauza crizei financiare pentru că nu a adoptat măsuri de relansare aşa cum au făcut Statele Unite.

508 afișări
Imaginea articolului Obama consideră că Europa nu a reacţionat la timp pentru evitarea crizei financiare

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama, care a participat la un eveniment de strângere de fonduri în apropiere de Seattle, a recunoscut că economia americană se confruntă cu unele "vânturi potrivnice", dar se află într-o situaţie mai bună decât cea europeană unde unele ţări au intrat în recesiune.

"Europa este încă într-o situaţie dificilă, în parte pentru că ei (liderii europeni) nu au luat măsurile decisive pe care noi le-am luat la începutul acestei recesiuni", a declarat Obama.

Unul dintre principalii aliaţi europeni ai preşedintelui american, Nicolas Sarkozy, a fost învins duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale din Franţa de către socialistul Francois Hollande, care doreşte renegocierea pactului de stabilitate european pentru a include unele măsuri care vizează creşterea economică.

Obama este şi el la rândul său un candidat la realegere, pe 6 noiembrie, şi situaţia economiei americane ar putea fi determinantă în ziua scrutinului. Rata de şomaj oficială a ţării este de 8,1 la sută, în scădere cu aproximativ două procente decât cea din apogeul crizei, dar încă mai mare faţă de debutul acesteia din 2008 (cinci la sută).

Puţin după începerea mandatului, în ianuarie 2009, Obama a promulgat un plan de relansare estimat la aproximativ 800 de miliarde de dolari. Deplâns de către adversarii săi republicani care l-au catalogat drept eşec, acest plan, conform democraţilor, a permis salvarea a patru milioane de locuri de muncă şi a împiedicat o reeditare a depresiunii din 1930.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici