Obama: Dacă nu încheiem anul acesta tratatul comercial, schimbările politice vor avea un impact major

Preşedintele american Barack Obama spune că face tot ce poate pentru a încheia controversatul tratat de comerţ cu Uniunea Europeană în ultimele sale opt luni de mandat, dar a avertizat că timpul este scurt, scrie Reuters.

1916 afișări
Imaginea articolului Obama: Dacă nu încheiem anul acesta tratatul comercial, schimbările politice vor avea un impact major

Obama: Dacă nu încheiem anul acesta tratatul comercial, schimbările politice vor avea un impact major (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Obama vrea să încheie două tratate înainte de expirarea mandatului său pe 20 ianuarie – cu ţările din Pacific şi cu Uniunea Europeană. Problema este că se luptă cu îngrijorări populiste legate de joburi, consum, protecţionism şi impactul asupra mediului în cazul în care tratatele vor fi semnate.

"Timpul nu este de partea noastră. Dacă nu finalizăm negocierile anul acesta, tranziţia politică din SUA şi Europa înseamnă că decalajul va fi destul de lung până vom avea o nouă şansă", a spus Obama.

Obama a promovat duminică în Germania TTIP – Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii, împreună cu cancelarul german Angela Merkel, însă discuţiile au fost umbrite de problemele din Siria, Ucraina şi Libia.

Luni, preşedintele american va avea discuţii pe aceeaşi temă împreună cu premierul britanic David Cameron, preşedintele francez Francois Hollande şi prim-ministrul italian Matteo Renzi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici