Obama găzduieşte un summit privind securitatea nucleară, pe fondul dosarului nuclear iranian

Preşedintele american, Barack Obama, organizează, luni şi marţi, la Washington un summit a cărui temă este evitarea situaţiei în care teroriştii ar obţine arma nucleară, într-un moment în care SUA vor să obţină aplicarea de sancţiuni împotriva Iranului pentru programul său nuclear.

32 afișări
Imaginea articolului Obama găzduieşte un summit privind securitatea nucleară, pe fondul dosarului nuclear iranian

Obama găzduieşte un summit privind securitatea nucleară, pe fondul dosarului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lideri din circa 50 de ţări şi organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi la sediul Congresului din capitala americană, care a fost supusă unor măsuri drastice de securitate cu prilejul acestui summit excepţional.

"Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite, pe termen scurt, mediu sau lung, ar fi posibilitatea ca o organizaţie teroristă să obţină o armă nucleară" , a afirmat duminică Obama, definindu-şi mizele.

"Ştim că organizaţii precum al-Qaida încearcă să obţină o armă nucleară, o armă de distrugere în masă pe care o vor folosi fără scrupule", a adăugat preşedintele.

"Principalul scop al acestui summit este ca membrii comunităţii internaţionale să controleze materialul nuclear (nesecurizat) într-o perioadă determinată şi în cadrul unui program specific", a precizat preşedintele, declarându-se "foarte mulţumit dacă ţările adoptă acest obiectiv şi propun (...) strategii specifice pentru a soluţiona această problemă internaţională gravă".

În cadrul primei zile, Obama urmează să se întâlnească cu mai mulţi şefi de stat sau de Guvern în cadrul unei serii de întrevederi bilaterale, în special cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, premierul malaysian Mohammed Najib Abdul Razak sau cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

Însă întrevederea cu omologul său chinez Hu Jintao care va fi, fără îndoială, cea mai analizată deoarece Washingtonul vrea să obţină sprijinul Beijingului pentru a aplica sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, suspectat, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să obţină arma nucleară sub pretextul dezvoltării unui program civil.

După o ceremonie oficială de primire desfăşurată după-amiază, Obama va oferi luni seara un dineu la care vor participa toţi liderii delegaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici