Obama "graţiază" doi curcani, declarând că a evitat un nou "masacru" după alegeri

Preşedintele american, Barack Obama, "a graţiat" simbolic doi curcani miercuri, cu o zi înainte de Ziua Recunoştinţei, declarându-se fericit că a evitat "cel puţin un masacru" în această lună, într-o aluzie la înfrângerea suferită de tabăra sa la recentele alegeri legislative.

28 afișări
Imaginea articolului Obama "graţiază" doi curcani, declarând că a evitat un nou "masacru" după alegeri

Obama "graţiază" doi curcani, declarând că a evitat un nou "masacru" după alegeri (Imagine: Mediafax Foto)

"Am o datorie, în calitate de preşedinte al celei mai puternice ţări din lume: să graţiez doi curcani", a explicat Obama, în timpul unei alocuţiuni în grădina Casei Albe, în prezenţa fiicelor sale Sasha şi Malia şi a unui curcan de 20 de kilograme numit "Apple" (Măr)

"Şi permiteţi-mi să vă spun că este într-adevăr bine să împiedici cel puţin un masacru în această lună noiembrie", a glumit Obama, la trei săptămâni de la alegerile legislative în care aliaţii săi democraţi au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

Potrivit unei tradiţii lansate de John Kennedy, preşedinţii americani obişnuiesc să "graţieze" unul sau doi curcani, cu o zi înainte de Ziua Recunoştinţei, una din cele mai celebrate sărbători în Statele Unitei.

Curcanii "Apple" şi "Cidre" (cidru) îşi vor petrece fericiţi restul zilelor în grădinile de la Mount Vernon, proprietatea primului preşedinte american George Washington, la sud de capitala federală care îi poartă numele.

Curcanii "prezidenţiali" erau primiţi de obicei în parcul de distracţii Disneyland din California, dar tradiţia a fost încălcată pentru prima oară în acest an.

Indulgenţa pe care a manifestat-o Obama faţă de aceste păsări contrastează cu atitudinea de care a dat dovadă până în prezent faţă de deţinuţii americani.

Potrivit Casei Albe, la 10 noiembrie, Obama nu a răspuns favorabil niciuneia dintre cele 605 cereri de comutare a pedepsei şi 71 de graţiere care i-au fost prezentate de la începerea mandatului său în ianuarie 2009

Ziua Recunoştinţei, care aminteşte de ajutorul dat de indieni primilor colonişti europeni de pe continentul nord-american la începutul secolului al XVII-lea, "este o sărbătoare care ne cere să dăm dovadă de recunoştinţă pentru ce avem şi să fim generoşi faţă de cei care au mai puţin decât noi", a amintit Obama.

Preşedintele american şi familia sa urmau să meargă miercuri după-amiază la sediul unei asociaţii umanitare din Washington, pentru a dona doi curcani cu care să se asigure o masă pentru persoanele nevoiaşe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici