Obama insistă asupra respectării drepturilor omului, la Shanghai

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat luni că China şi Statele Unite "nu au de ce să fie adversare" şi a insistat asupra "drepturilor universale", ca libertatea de expresie, religioasă şi de informare, inclusiv în China, într-un discurs susţinut la Shanghai (est).

18 afișări
Imaginea articolului Obama insistă asupra respectării drepturilor omului, la Shanghai

Obama insistă asupra respectării drepturilor omului, la Shanghai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama s-a adresat unor studenţi, după care le-a răspuns la întrebări, în cea de-a doua zi după sosirea sa în China, în cadrul primei vizite din acest mandat.

"China şi Statele Unite nu au de ce să fie adversare", a spus el, adăugând că bunele relaţii bilaterale ar putea aduce "prosperitate şi pace în lume".

"Libertăţile de exprimare, de cult şi accesul la informaţie sunt, credem noi, drepturi universale", a continuat el.

"Ele ar trebui să fie accesibile tuturor, inclusiv minorităţilor etnice şi religioase, indiferent dacă sunt din Statele Unite, China sau de oriunde altundeva", a spus Obama, în cadrul acestui discurs, transmis în direct de anumite site-uri de Internet chineze şi de televiziunea din Shanghai.

Preşedintele american, care a sosit dumincă seara la Shanghai, în cadrul unei vizite în China care va dura până miercuri, a adus, de asememena, un omagiu Chinei "maiestuoase", în faţa celor câtorva zeci de studenţi selectaţi din cadrul celor mai importante universităţi din oraşul considerat capitala economică a Chinei.

El urmează să meargă la Beijing, în cursul după-amiezii, pentru o primă întâlnire politică, cu preşedintele Hu Jintao.

Vizita în China a preşedintelui Statelor Unite este considerată punctul cel mai important al turneului său asiatic de o săptămână, în cadrul căruia a vizitat Tokyo, Singapore (summitul Forumului Asia-Pacific, APEC), Shanghai, urmând să meargă la Beijing şi Seul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici