Obama îşi dezvăluie proiectul cu privire la consolidarea controlului asupra armelor de foc

Preşedintele american Barack Obama a pledat luni în favoarea unei consolidări a controlului asupra armelor de foc şi a anunţat că-şi va folosi puterea de reglementare pentru a-şi impune ideile în ultimul an de mandat la Casa Albă, relatează Reuters în pagina electronică.

450 afișări
Imaginea articolului Obama îşi dezvăluie proiectul cu privire la consolidarea controlului asupra armelor de foc

Obama îşi dezvăluie proiectul cu privire la consolidarea controlului asupra armelor de foc (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Şeful statului american a declarat în faţa presei că proiectul său, despre care afirmă că respectă Constituţia americană şi mai ales al Doilea Amendament - care garantează dreptul de a purta o armă de foc - va fi detaliat în zilele următoare.

Aceste măsuri nu vor reuşi să împiedice toate crimele sau masacrele, dar sunt susceptibile să salveze vieţi, a subliniat el.

Preşedintele democrat s-a întâlnit luni cu secretarul Justiţiei Loretta Lynch pentru a studia împreună modul de consolidare a controlului asupra armamentului în Statele Unite printr-o ocolire a Congresului, dominat de republicani care se opun impunerii unor restricţii în privinţa deţinerii de arme de foc.

Obama urmează să participe joi la o emisiune de televiziune, la CNN, la ora locală 20.00 (vineri, 3.00, ora României), în care va încerca să obţină susţinerea publicului într-o ţară în care grupurile de lobby favorabile armelor de foc sunt foarte puternice, înainte să susţină discursul despre Starea Uniunii, pe 12 ianuarie.

El a încercat să înăsprească restricţiile impuse armelor de foc după masacrul de la Şcoala primară Sandy Hook - soldat cu 26 de morţi, dintre care 20 erau copii -, la Newtown, în statul Connecticut, în decembrie 2012, însă planurile sale au fost blocate de către Congres.

Atacul armat de luna trecută de la San Bernardino - soldat cu 14 morţi -, comis de un cuplu de musulmani radicalizaţi aparent inspiraţi de Statul Islamic (SI), a determinat echipa prezidenţială să încerce din nou să legifereze - de această prin decret.

- Dictator

Hillary Clinton, favorita la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie, a salutat proiectul lui Barack Obama. Fostul secretar de Stat a subliniat că ar emite la rândul său decrete pe tema controlului armelor de foc, dacă va deveni preşedintă.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luna trecută, 65% dintre persoanele intervievate considerau important să se acţioneaze în legătură cu problema conrolului armelor de foc.

Center for American Progress (CAP), un centru de reflecţie apropiat Casei Albe, îl îndeamnă pe preşedinte să-i vizeze pe cei care vând arme în număr mare şi care nu au licenţă.

"Există enorm de multe arme care trec din mână în mână fără o verificare a antecedentelor celor care le achiziţionează", comentează Chelsea Parsons de la CAP. Şi, adaugă ea, preşedintele va rămâne în interiorul puterilor sale executive dacă procedează astfel încât să crească numărul vânzătorilor de arme obligaţi să aibă licenţă.

Însă anumiţi candidaţi republicani, mai ales Donald Trump, favoritul la învestitura republicană, au anunţat că vor anula măsurile privind controlul armelor care vor fi adoptate de către Obama.

"Acest preşedinte vrea să acţioneze ca şi cum ar fi rege, ca şi cum ar fi dictator", a declarat guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, unul dintre candidaţii la învestitura republicană.

"Va fi din nou un decret prezidenţial ilegal, care va fi respins de către tribunale", a adăugat el.

Însă, recurgând la puterile sale de reglementare, preşedintele va respecta al Doilea Amendament al Constituţiei americane, care garantează dreptul de purta o armă, confirmă John Donohue, un profesor de drept de la Universitatea Stanford.

"Am puţine de spus cu o certitudine de 100% despre ceea ce vor face Curtea Supremă şi alte jurisdicţii, dar sunt 100% sigur că niciun tribunal nu va spune că a cere un nivel mai mare de control în legătură cu antecedentele încalcă al Doilea Amendament", subliniază Donohue.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici