Obama: O "prăpastie importantă" continuă să existe în negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear

Preşedintele american Barack Obama a declarat că există în continuare o "prăpastie importantă" în negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear, într-un interviu difuzat duminică de postul american CBS.

100 afișări
Imaginea articolului Obama: O "prăpastie importantă" continuă să existe în negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear

Obama: O "prăpastie importantă" continuă să existe în negocierile cu Iranul privind dosarul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încă există o prăpastie importantă. Poate că nu vom reuşi", a spus preşedintele american, referindu-se la eventuala încheiere a unui acord în dosarul nuclear iranian înainte de termenul-limită de 24 noiembrie.

Şefii diplomaţiilor iraniană şi americană s-au întâlnit duminică la Oman pentru negocieri sub auspiciile reprezentantei ad-hoc a Uniunii Europene (UE) Catherine Ashton.

"Problema este să aflăm acum dacă vom putea acoperi această prăpastie, pentru ca (Iranul) să poată să se reintegreze în comunitatea internaţională, pentru ca sancţiunile să fie anulate progresiv şi pentru ca noi să obţinem asigurări verificabile şi ferme că ei nu vor dezvolta bomba nucleară", a declarat preşedintele în acest interviu înregistrat vineri.

Dicuţiile începute duminică între Statele Unite şi Iran vizează apropierea de un acord global care să pună capăt celor peste zece ani de criză nucleară. Însă opoziţiile interne faţă de un acord s-au accentuat în ambele ţări.

În pofida dezminţirilor, Iranul este suspectat că urmăreşte să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil. Acordul căutat de Occident este necesar să îndepărteze îngrijorările, în schimbul anulării sancţiunilor impuse Teheranului.

Principalele două subiecte de divergenţă vizează amploarea viitorului program de îmbogăţire a uraniului de către Iran - în scopuri industriale potrivit Teheranului, redusă potrivit occidentalilor - şi calendarul şi mecansimul de suprimare a sancţiunilor internaţionale.

Obama nu a confirmat duminică dezvăluirile recente cu privire la faptul că i-a trimis o scrisoare liderului suprem irnian, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în acest dosar.

În scrisoare el ar pleda pentru un acord nuclear, sublininiind asupra faptului că Iranul şi Occidentul au interese comune în Orientul Mijlociu.

Preşedintele a subliniat însă că americanii nu "leagă în niciun fel negocierile privind dosarul nuclear şi problema organizaţiei Statul Islamic (SI)".

"SI este inamicul nostru comun", a spus Obama, dar "nu ne coordonăm cu Iranul în privinţa SI".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici