Obama pledează pentru intensificarea cooperării dintre SUA şi Vietnam în cadrul vizitei de trei zile

Preşedintele american Barack Obama a pledat luni pentru intensificarea cooperării dintre SUA şi Vietnam în cadrul vizitei sale de trei zile din statul vietnamez, în contextul intensificării tensiunilor privind teritoriile disputate din Marea Chinei, relatează Reuters.

562 afișări
Imaginea articolului Obama pledează pentru intensificarea cooperării dintre SUA şi Vietnam în cadrul vizitei de trei zile

Obama pledează pentru intensificarea cooperării dintre SUA şi Vietnam în cadrul vizitei de trei zile (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Obama a început o vizită de trei zile în Vietnam unde a ajuns duminică noapte, în speranţa de a întări legăturile economice şi diplomatice dintre cele două state, analizând posibilitatea ridicării unui embargou asupra armelor impus Vietnamului.

Ridicarea acestui embargou ar permite Vietnamului accesul la tehnologia militară americană pentru a-şi întări capacitatea militară, în condiţiile intensificării tensiunilor cu China pe fondul teritoriilor disputate din Marea Chinei.

Interdicţia care a fost introdusă în urmă cu câteva decenii a fost relaxată la finalul lui 2014, dar ridicarea completă a embargoului le-ar putea oferi Statelor Unite şansa de a-şi câştiga în zonă un aliat în Vietnam, un stat care deja se confruntă cu grave încălcări ale drepturilor omului. Mai mulţi oficiali americani susţin ca interdicţia să fie relaxată în continuare, argumentând că Washingtonul trebuie să-şi demonstreze susţinerea faţă de eforturile Hanoiului pentru a-şi întări capacitatea militară în sensul descurajării oricărei ofensive din partea Chinei.

Barack Obama s-a întâlnit luni cu omologul său vietnamez, Tran Dai Quang, fiind al treilea preşedinte american care vizitează Vietnamul după restaurarea legăturilor diplomatice în 1995. În cadrul discursului său, Obama l-a felicitat pe Quang pentru "progresele extraordinare". "Fie că vorbim despre legături comerciale şi economice sau despre colaborări militare sau chestiuni umanitare sau istoria noastră legată de problemele de război ... Ceea ce am văzut este o cooperare intensificată în beneficiul ambelor noastre naţiuni", a declarat Obama.

Deşi partidele comuniste care se află la conducerea Chinei şi Vietnamului au legături strânse, politica Chinei a forţat Vietnamul să-şi revizuiască strategia militară concentrându-se pe întărirea capacităţii militare în zona de coastă pentru a descuraja orice ofensivă din partea Chinei în zona Mării Chinei de Sud.

Mare parte din tehnologia militară a Vietnamului provine din Rusia şi Israel.

Ridicarea embargoului ar putea ofensa China, care percepe susţinerea Statelor Unite oferită unor ţări precum Vietnam şi Filipine care solicită teritorii în zona respectivă ca o interferenţă şi o încercare de a câştiga influenţă în regiune.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici