Obama pregăteşte o "reducere spectaculoasă" a numărului de arme atomice ale SUA

Preşedintele american, Barack Obama, elaborează o strategie de apărare nucleară care va include o "reducere spectaculoasă" a numărului de arme atomice ale Statelor Unite, a anunţat luni un oficial guvernamental de rang înalt.

18 afișări
Imaginea articolului Obama pregăteşte o "reducere spectaculoasă" a numărului de arme atomice ale SUA

Obama pregăteşte o "reducere spectaculoasă" a numărului de arme atomice ale SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această strategie, conformă cu dorinţa lui Obama de a lupta împotriva proliferării nucleare, "va viza o reducere spectaculoasă a stocurilor (de arme nucleare), păstrând în acelaşi timp o disuasiune solidă şi fiabilă prin investiţii de la bugetul" federal, a explicat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

Această dezvăluire a strategiei nucleare americane, prima după 2002, "va merge mai departe decât cele precedente, incluzând scopul neproliferării, printre care securitatea nucleară şi etapele pe care preşedintele le-a dezvoltat la Praga", la 5 aprilie 2009, atunci când a pledat pentru o lume fără arme atomice.

Conform aceleiaşi surse, documentul care urmează să fie prezentat Congresului cu uşile închise "va viza un rol sporit pentru armele convenţionale în disuasiune" şi va renunţa la armele atomice antibuncăr, dorite de administraţia precedentă a lui George W. Bush.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici