Obama prelungeşte cu un an îngheţarea bunurilor iraniene din SUA

Preşedintele american, Barack Obama, a reînnoit, joi, pentru un an măsura de îngheţare a bunurilor iraniene din Statele Unite, impusă de fostul preşedinte Jimmy Carter la începutul luării de ostatici la ambasada SUA de la Teheran, a anunţat Casa Albă.

12 afișări
Imaginea articolului Obama prelungeşte cu un an îngheţarea bunurilor iraniene din SUA

Obama prelungeşte cu un an îngheţarea bunurilor iraniene din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida apelului său la dialog după 30 de ani de tăcere aproape totală între cele două capitale, Obama a adoptat ceea ce ţine de ritualul prezidenţial anual.

În notificarea oficială a deciziei publicate de Casa Albă, Barack Obama afirmă că relaţiile dintre cele două ţări nu au revenit încă la normal şi că, în concluzie, există motive pentru prelungirea stării "de urgenţă naţională", invocată de obicei pentru justificarea unor asemenea dispoziţii.

Jimmy Carter a ordonat îngheţarea conturilor Guvernului iranian aflate sub jurisdicţie americană la 14 noiembrie 1979, la zece zile după ce studenţii islamişti au luat cu asalt ambasada americană de la Teheran, simbol, potrivit lor, al ingerinţei Statelor Unite şi al sprijinului acestora pentru Şahul înlăturat de la putere de Revoluţia islamică.

Revoluţionarii au reţinut timp de 444 de zile cincizeci de membri ai personalului ambasadei. Relaţiile între Washington şi Teheran nu s-au îmbunătăţit niciodată şi au fost întrerupte în aprilie 1980.

Reînnoirea sancţiunilor coincide cu anunţul solicitării de punere sub sechestru de către justiţia americană a bunurilor aparţinând unei grupări musulmane bănuite că ar avea legături cu Guvernul iranian, printre care patru moschei şi un zgârie-nori din New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici