Obama rămâne hotărât să închidă penitenciarul de la Guantanamo, în pofida atentatului eşuat

Preşedintele american Barack Obama a promis, din nou, marţi că va închide centrul de detenţie de la Guantanamo, în pofida întârzierilor induse de hotărârea de a suspenda transferurile deţinuţilor yemeniţi către ţara lor, în urma atentatului eşuat din ziua de Crăciun.

28 afișări
Imaginea articolului Obama rămâne hotărât să închidă penitenciarul de la Guantanamo, în pofida atentatului eşuat

Obama rămâne hotărât să închidă penitenciarul de la Guantanamo, în pofida atentatului eşuat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii au sugerat că evenimentele din ziua de Crăciun ar trebui să ne determine să revizuim hotărârea de a închide tabăra de la Guantanamo Bay. Să fie clar: a fost intenţia noastră dintotdeauna de a transfera deţinuţii în străinătate, cu condiţia de a avea asigurări că securitatea noastră va fi protejată", a declarat Obama, la finalul unei reuniuni cu oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane şi membri ai administraţiei, între care şi secretarul Justiţiei, Eric Holder.

În legătură cu Yemenul, în special, "acolo există probleme din punctul de vedere al securităţi cu care ne confruntăm de ceva vreme, ca şi partenerii noştri yemeniţi", a admis Obama, referindu-se la violenţele atribuite organizaţiei al-Qaida din regiune.

"Dată fiind această situaţie confuză, am vorbit cu secretarul Justiţiei şi ne-am pus de acord asupra faptului că, la ora actuală, nu vom transfera şi alţi deţinuţi către Yemen", a continuat preşedintele.

"Dar să nu vă înşelaţi: vom închide tabăra de la Guantanamo, care a adus prejudicii intereselor noastre în materie de securitate şi a devenit un instrument de recrutare de prim plan pentru al-Qaida", a adăugat el.

"Aşa cum am spus mereu, vom închide tabăra astfel ca americanii să aibă parte de securitate", a promis Obama, care a anunţat închiderea acestui penitenciar încă de la începutul mandatului său, în ianuarie 2009, în termen de un an, un program care nu va fi respectat, după cum a admis administraţia.

Anterior intervenţiei lui Obama, purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, a dezvăluit că preşedinţia a hotărât să nu mai transfere, pentru moment, deţinuţi de la Guantanamo către Yemen, în urma tentativei de atentat de la 25 decembrie.

El îl contrazicea, astfel, pe consilierul lui Obama pentru probleme antiteroriste, John Brennan, care afirma anterior că, din contră, dintre cei 91 de yemeniţi, care se află între aproximativ 200 de deţinuţi de la Guantanamo, cei care au fost achitaţi de acuzaţiile de terorism vor continua să fie trimişi în ţara lor.

"Înţelegem că Yemenul ridică o problemă foarte dificilă administraţiei (Obama)", a declarat într-un comunicat Letta Tyler, din cadrul organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch, "dar a continua detenţia yemeniţilor fără nicio acuzaţie nu ar face decât să amplifice resentimentele faţă de Statele Unite şi să furnizeze un instrument de recrutare pentru al-Qaida".

Asociaţia americană pentru apărarea libertăţilor civile (ACLU) afirmă, într-un comunicat pe un ton similar, că "apreciază faptul că preşedintele Obama a declarat că rămâne hotărât să închidă Gunatanamo", dar subliniază că "a continua detenţia persoanelor achitate şi eliberabile doar sub pretextul că vin dintr-o ţară anume este imprudent şi nedrept şi nu ameliorează cu nimic securitatea" americanilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici