Obama se apropie de sfârşitul perioadei de reflecţie privind programele de supraveghere ale NSA

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, este pe cale de a-şi încheia procesul de reflecţie asupra reformelor pe care vrea să le aducă programului de supravhegere al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), a anunţat joi Casa Albă.

363 afișări
Imaginea articolului Obama se apropie de sfârşitul perioadei de reflecţie privind programele de supraveghere ale NSA

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Preşedintele american şi-a multiplicat în ultimele zile întâlnirile cu alegătorii şi actorii-cheie ai serviciilor de informaţii pentru a lua măsuri care permit o încadrare mai bună a operaţiunilor de supraveghere a telecomunicaţiilor conduse de agenţiile americane şi dezvăluite de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

Potrivit unor surse, Obama intenţionează să limiteze interceptarea mesajelor electronice şi a convorbirilor telefonice ale liderilor străini, aşa cum s-a întâmplat cu cele ale cancelarului german Angela Merkel.

Barack Obama ar trebui să îşi prezinte concluziile într-un discurs pe care îl va rosti în săptămânile următoare - în orice caz, înaintea discursului privind Starea Naţiunii din 28 ianuarie.

Joi, el s-a întâlnit la Casa Albă cu membrii comisiilor Congresului care se ocupă de supravegherea domeniului de informaţii.

"Această întâlnire i-a permis preşedintelui să asculte membrii vorbind despre munca pe care o desfăşoară pe aceste teme de la ultima lor reuniune şi să le ceară punctele lor de vedere în timp ce noi ne apropiem de sfârşitul acestei examinări interne", a declarat preşedinţia americană.

La jumătatea lui decembrie, experţii mandataţi de Barack Obama au emis circa 40 de recomandări pentru reformarea programelor de supraveghere a serviciilor de informaţii americane, considerând că NSA nu ar trebui să mai păstreze metadatele telefonice pe care le colectează sau că Washingtonul ar trebui să coopereze mai bine cu "aliaţii săi apropiaţi".

Dar în preambulul lor, experţii amintesc că este de "responsabilitatea fundamentală" a administraţiei să îşi protejeze cetăţenii, respectând Al Patrulea Amendament al Constituţiei, care protejează viaţa privată de "percheziţii şi confiscări nemotivate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici