Obama şi-a reiterat strategia antiterorism, avertizând că schimbarea acesteia ar putea avea consecinţe grave

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi-a reiterat strategia antiterorism în ultimul său discurs pe tema securităţii susţinut marţi, lansând un avertisment tacit către succesorul său că schimbarea direcţiei acesteia ar putea avea consecinţe grave, relatează CNN.

369 afișări
Imaginea articolului Obama şi-a reiterat strategia antiterorism, avertizând că schimbarea acesteia ar putea avea consecinţe grave

Obama şi-a reiterat strategia antiterorism,avertizând că schimbarea ei ar avea consecinţe (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Avertizând cu privire la folosirea torturii pentru a obţine informaţii şi readucând din nou în discuţie problema închiderii închisorii de la Guantanamo Bay, Obama a lansat afirmaţii care le contrazic pe cele ale lui Donald Trump din timpul campaniei electorale, averizând că revenirea la astfel de practici ar dăuna în cele din urmă securităţii naţionale.

"Respectarea principiilor statului de drept nu este o slăbiciune pe termen lung, este cel mai mare punct forte al nostru", a spus Obama.

"Obiectivul acestor terorişti este să ne sperie să schimbăm ceea ce suntem şi democraţia noastră. Şi adevărul este că oamenii şi naţiunile nu iau cele mai bune decizii când sunt mânaţi de teamă", a mai spus el.

În timpul campaniei prezidenţiale, Donald Trump a pledat pentru o abordare mai agresivă în vederea combaterii terorismului, inclusiv pentru reintroducerea practicilor de tortură cum ar fi simularea înecului la interogatorii şi interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite. Trump a mai spus că ar relua practica de trimitere a presupuşilor terorişti la Guantanamo Bay.

Obama a respins ideea de a-i eticheta pe unii terorişti drept "islamişti radicali", spunând că acestu lucru prezintă riscul stigmatizării "musulmanilor buni şi patrioţi".

Oficiali de la Casa Albă au spus că discursul susţinut marţi de Obama a fost schiţat înainte de câştigarea de către Donald Trump a scrutinului prezidenţial american din noiembrie şi că nu reprezintă un mesaj la adresa acestuia din urmă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici