Obama transmite Phenianului că vrea pace şi respinge provocările

Preşedintele american Barack Obama le-a transmis luni liderilor nord-coreeni că Statele Unite "nu au intenţii ostile" faţă de Phenian, respingând totodată provocările şi îndemnând regimul comunist să îşi abandoneze ambiţiile nucleare.

197 afișări
Imaginea articolului Obama transmite Phenianului că vrea pace şi respinge provocările

Barack Obama (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Vreau să mă adresez în mod direct liderilor de la Phenian. Statele Unite nu au intenţii ostile faţă de ţara voastră. Vrem pace", a declarat Obama într-un discurs susţinut în faţa unor studenţi la Seul.

"În prezent, noi spunem: Phenian, ai curajul să cauţi pacea şi să oferi o viaţă mai bună nord-coreenilor", a spus el.

Preşedintele american a avertizat totodată că "nu există recompensă pentru provocări", în timp ce Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune pentru a pune pe orbită un satelit de observaţie, lansare suspectată de comunitatea internaţională că este o testare deghizată a unei rachete.

"Această epocă este depăşită", a insistat Barack Obama înainte de deschiderea unui summit internaţional privind securitatea nucleară, în capitala sud-coreeană.

Pe de altă parte, preşedintele american a prevenit Teheranul că nu mai are mult timp la dispoziţie pentru a da dovadă de bunăvoinţă şi a soluţiona pe cale diplomatică diferendul său cu occidentalii asupra programului său nuclear.

"Rămâne timp pentru soluţionarea acestui lucru pe cale diplomatică. Eu prefer întotdeauna să rezolv aceste probleme pe cale diplomatică", însă "timpul presează. Iranul trebuie să acţioneze cu seriozitate şi într-un sens al urgenţei pe care o necesită acest moment", a declarat Obama.

Deşi Teheranul neagă acest lucru, Israelul şi mai multe ţări occidentale suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce i-a adus Republicii islamice mai multe serii de sancţiuni internaţionale.

În cadrul summit-ului, un oficial american a declarat că Barack Obama urmează să îi prezinte o nouă propunere de reducere a armamentului nuclear preşedintelui-ales rus Vladimir Putin, în cadrul primei întâlniri a celor doi în calitate de şefi de stat, în mai.

Liderul american încearcă astfel o continuare a Tratatului privind reducerea armelor strategice (START) încheiat cu actualul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care îşi încheie mandatul şi care urma să participe luni, la Seul, la ultima sa întâlnire cu Obama.

"După o primă etapă majoră cu noul Tratat START, el (preşedintele Barack Obama) îşi va exprima încrederea în faptul că Statele Unite îşi pot reduce stocurile nucleare menţinându-şi în acelaşi timp toate capacităţile de disuasiune şi angajamentele", a declarat acest oficial.

Obama îl va primi pe Putin în cadrul summit-ului G8 din mai la Camp David, în Maryland.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici