Obama va trimite încă 30.000 de militari în Afganistan - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat marţi mobilizarea accelerată a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan şi le-a dat asigurări americanilor sceptici că această escaladare, justificată de securitatea naţională, va fi limitată în timp.

40 afișări
Imaginea articolului Obama va trimite încă 30.000 de militari în Afganistan - VIDEO

Barack Obama anunţă trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Subliniind că "Afganistanul nu este pierdut", dar că ameninţarea reţelei al-Qaida persistă, preşedintele Statelor Unite a calificat această mobilizare ca fiind de un "interes naţional vital". El s-a exprimat într-un discurs la prestigioasa academie militară din West Point, în faţa elevilor dintre care unii vor merge pe front.

"Nu iau această decizie cu uşurinţă", a mărturisit Obama, în discursul său de peste 30 de minute, adresându-se uneori pe un ton profesoral, alteori grav şi aducând un omagiu militarilor şi familiilor lor. El a mărturisit de asemenea că va mări cheltuielile bugetare plătite de contribuabili şi destinate efortului de război cu 30 de miliarde de dolari.

"Cei 30.000 de militari suplimentari a căror trimitere o anunţ în această seară vor fi mobilizaţi în prima parte a lui 2010 - în ritmul cel mai rapid posibil - pentru a lupta împotriva rebeliunii şi a securiza marile centre de populaţie", a subliniat Obama.

Respingând ferm orice analogie între acest război şi dezastrul din Vietnam, preşedintele a dat asigurări că, "după 18 luni, trupele vor începe să se întoarcă acasă", adică începând din iulie 2011.

"Dacă nu aş crede că securitatea Statelor Unite şi cea a americanilor este în joc în Afganistan, mâine aş da cu bucurie ordinul ca toţi militarii până la ultimul să se întoarcă", a spus Obama.

Este vorba despre decizia cea mai aşteptată şi poate cea care va avea cele mai multe consecinţe pentru mandatul său, în contextul în care războiul este din ce în ce mai nepopular în Statele Unite, la opt ani după ofensiva americană în Irak.

Contingentul american din Afganistan va ajunge deci la aproximativ 100.000 de bărbaţi şi femei, adică de trei ori mai mult decât atunci când Obama a fost învestit în funcţie în ianuarie, ca o concretizare a promisiunii sale de a recentra pe această ţară efortul deturnat, în opinia sa, de războiul din Irak.

Generalul Stanley McChrystal, comandant al forţelor americane şi ale NATO din Afganistan, care a solicitat în mod public 40.000 de militari, a salutat acest anunţ, apreciind că îi vor fi furnizate astfel "resursele" necesare pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunea.

Obama a lansat de asemenea un avertisment deosebit de dur preşedintelui Hamid Karzai, a cărui realegere a fost marcată de fraude şi al cărui Guvern este acuzat de corupţie. "Epoca cecului în alb a trecut", a declarat el, adăugând că "vom explica clar ceea ce aşteptăm din partea celor pe care îi ajutăm".

Obama subliniază importanţa parteneriatului cu Pakistanul

Obama, care a condus timp de trei luni consultări strânse cu Statul său Major şi cu înalţi oficiali ai administraţiei sale, a menţionat importanţa unui "parteneriat eficient" cu Pakistanul, unul dintre cele trei "elemente-cheie" ale strategiei sale militare, alături de eforturile pentru încredinţarea conducerii războiului afganilor şi trimiterea de negociatori civili.

"Vom acţiona fiind perfect conştienţi că succesul nostru în Afganistan este legat inextricabil de parteneriatul nostru cu Pakistanul", expus extremiştilor şi unde ierarhia al-Qaida se ascunde, cel mai probabil, a spus el.

Obama a avertizat că al-Qaida pregăteşte noi atentate împotriva SUA

El a avertizat şi că al-Qaida pregăteşte "noi atentate" împotriva Statelor Unite, şi a cerut să "se facă faţă" teroriştilor de pretutindeni, menţionând în special Somalia şi Yemen.

După ce în ultimele două zile şi-a multiplicat contactele cu partenerii săi din cadrul coaliţiei în Afganistan, Obama le-a cerut să îşi intensifice şi ei prezenţa: "Pentru că este vorba despre un efort internaţional, am cerut ca aliaţii să se asocieze prin contribuţii la angajamentul nostru", a declarat el.

La Paris, preşedintele Nicolas Sarkozy a salutat un "discurs curajos, hotărât şi lucid" şi a subliniat că "Franţa va rămâne ferm angajată, cu aliaţii săi, atât timp cât va fi necesar, alături de poporul afgan". Dar Sarkozy nu a anunţat suplimentări de trupe la contingentul de aproape 4.000 de francezi deja prezenţi în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici