„Ochii pe mine!” Răscrucea moldovenilor şi miza visului american. Jurnalistul Ştefan Ionescu:” S-ar putea ajunge la conflicte armate”/ Profesorul Iulian Chifu: „Ne aşteptăm la bătălii juridice foarte importante”

  • Jurnalistul Ştefan Ionescu: „Urmare a patru ani cu Trump, patru ani care au divizat mai mult ca niciodată poporul american. Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Ştim gustul lor pentru armele de foc.”
  • Profesorul Iulian Chifu: „Ne aşteptăm la bătălii juridice foarte importante. Dacă diferenţele sunt mici, câştigul este discutabil în statele în care se pune această problemă. Cel mai probabil, vom avea bătălii legale.”
  • Jurnalista Lucia Cujbă: „Republica Moldova va rămâne în anonimat pentru că Igor Dodon a reuşit să o readucă acolo. Ne-a decuplat de la Uniunea Europeană, de la fondurile care veneau de acolo.
  • S. Ionescu: „Miercuri dimineaţa, împreună cu domnul profesor Iulian Chifu, pe Aleph News, de la 3:30 dimineaţa analizăm alegerile, analizăm campania, vedem primele rezultate şi cu intervenţii multe din Statele Unite.”
698 afișări

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi joi seara la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politică externă şi jurnaliştii Aleph News, Ştefan Ionescu şi Lucia Cujbă.

În prima parte a emisiunii, profesorul Iulian Chifu şi jurnalista Lucia Cujbă fac o analiză a alegerilor din Republica Moldova, din 1 noiembrie 2020. Cei doi invitaţi îţi dezvăluie de ce Republica Moldova, statul cu 1 milion de cetăţeni români, este din nou la răscruce. Care este amestecul Rusiei în alegeri, dar şi cum a avoluat, de-a lungul timpului, relaţia României cu Moldova.

Moldovenii, din nou la răscruce!

Reamintim că în cursă sunt 8 candidaţi, dintre care 3 cu viziuni de dreapta, 2 unionişti şi 3 cu viziuni de stânga. Cele mai multe şanse le au Igor Dodon, actualul preşedinte, şi Maia Sandu, fost premier. Confruntarea finală între cei doi candidaţi se va da în turul doi, programat pe 15 noiembrie.

Jurnalista Lucia Cujbă îţi spune care sunt alternativele de vot ale moldovenilor, dar şi care este paradoxul situaţiei de acolo.

„Oamenii vor fi puşi să aleagă între Est şi Vest, tema geopolitică este iarăşi cu cine merge mai departe: cu Rusia sau Europa. După primul tur vor ieşi Igor Dodon şi Maia Sandu. Igor Dodon şi puterea pregătesc fraude majore, au deschis secţii prea multe în Rusia şi Transnistria. (…) Tocmai ăsta este paradoxul, situaţia este foarte proastă, însă Igor Dodon este votat masiv.”

Lucia Cujbă:” Republica Moldova are toate şansele să devină, dacă nu a devenit deja, un satelit al Moscovei

„Republica Moldova va rămâne în anonimat pentru că Igor Dodon a reuşit să o readucă acolo. Ne-a decuplat de la Uniunea Europeană, de la fondurile care veneau de acolo. Cred că Republica Moldova are toate şansele să devină, dacă nu a devenit deja, un satelit al Moscovei. Cu Maia Sandu...este speranţa tinerilor, a diasporei. Este o problemă cu diaspora acum din cauza pandemiei. Pot vota, dar este mult prea complicat decât de obicei, sunt mult mai puţin secţii de votare deschise şi este temerea că nu vor ieşi suficient de mulţi la vot pentru a o susţine pe candidata pro-europeană.”

Despre parteneriatul strategic România-Republica Moldova

La rândul său, profesorul Iulian Chifu face o analiză a ceea ce reprezintă parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova.

„Parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova este pentru integrare europeană. Republica Moldova, pe vremea lui Voronin, în 2004, a votat, fără un vot, pentru integrare europeană. Ei au o lege pe care Dodon o încalcă zi de zi, mergând în contra răspăr, să zicem. Şi acest lucru este important. Atât timp cât avem un guvern care merge, face reforme si apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană, va fi sprijinit de către România. În situaţia actuală, susţinem doar populaţia, autorităţile locale, proiecte la nivel social, pentru că sunt români şi, în România, sunt în jur de 80% care susţin unificarea cu Republica Moldova.”

Ce se alege de America?

Şi de la alegerile din Moldova, schimbăm macazul spre visul american şi  luăm pulsul alegerilor din SUA. Întrebarea ce se alege de America este mai actuală ca niciodată, deoarece ne despart doar câteva zile până la alegerile americane din 3 noiembrie 2020.

Profesorul Iulian Chifu şi jurnalistul Ştefan Ionescu îţi spun care sunt previziunile, care sunt reacţiile şi mai ales cum se vede America cu Trump sau America cu Biden. Invitaţii lui Vlad Craioveanu îţi explică şi ce ar însemna o schimbare de agendă în SUA pentru restul planetei.

Ştefan Ionescu: „Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Ştim gustul lor pentru armele de foc.”

Jurnalistul Ştefan Ionescu vorbeşte despre dintre potenţialele scenarii de după alegerile americane din 3 noiembrie 2020, în cazul în care Donald Trump ar pierde alegerile şi, implicit, fotoliul de la Casa Albă.

„Scenariul de groază ca Trump să piardă şi să înceapă cu acuzaţiile. S-ar putea ajunge la nişte conflicte armate. Am văzut chiar weekend-ul trecut în New York o demonstraţie pro-Biden. Au venit cei ai lui Trump cu muzică, era melodia YMCA pe care Trump a dansat în ultima perioadă. S-au încăierat pe stradă chiar in New York şi a venit poliţia. Adică există şi riscul acesta. Urmare a patru ani cu Trump, patru ani care au divizat mai mult ca niciodată poporul american. Există posibilitatea ca oamenii să iasă în stradă. Ştim gustul lor pentru armele de foc.”

Cursa pentru America, până la ultimul vot numărat numărat

Iulian Chifu, analist de politică externă, îţi spune franc faptul că meciul pentru Casa Albă se joacă încă, iar cursa pentru America se va duce până la ultimul vot numărat. Miza este una uriaşă.

„Ne aşteptăm la bătălii juridice foarte importante. Dacă diferenţele sunt mici, câştigul este discutabil în statele în care se pune această problemă. Cel mai probabil, vom avea bătălii legale. Deja sunt două. Astăzi a fost a doua decizie la Curtea Supremă de Decizie, dominantă de republicani, dar care au luat până acum, mai degrabă, decizii în defavoarea solicitărilor republicane. Important este că un număr mare de voturi a fost deja depus. Am ajuns la o sumă fără precedent. Depăşisem 70 de milioane. Mai mult de 55% din votanţii de acum patru ani au votat deja prin poştă sau direct. Înseamnă că ne aşteptăm la o prezenţă la vot care va fi foarte mare, că vorbim despre emoţie mare. Oameni care au ieşit să sancţioneze, care au ieşit să se afirme. Trecem peste interviurile de la cozile enorme. 11 ore să stai să votezi este...”

Trump, între iubire şi ură

Cât despre Donald Trump, profesorul Chifu susţine că ori îl iubeşti, ori îl deteşti. Cale de mijloc nu există.

„Cred că, mai degrabă, emoţia o crează în mică măsură Biden. Emoţia o crează Trump în ambele sensuri. Pe Trump ori îl adori cu toate, ori ai o reţinere şi consideri că nu trebuie sa se mai reproducă. Dacă nu era 2020, Donald Trump avea şanse să defileze.”

Analistul politic Iulian Chifu, despre visul american

Cât despre visul american, iată ce comentează profesorul Iulian Chifu.

„Sunt două visuri americane care se ciocnesc în actualele alegeri. Este visul fondator, mitul fondator al Americii. Europeanul sărac fuge de acasă, pe vas cu bocceluţa, ajunge în America , cu puşca în mână cucereşte vestul sălbatic, îşi face propriul pământ şi construieşte Statele Unite de jos în sus. Acesta este mitul fondator al Americii. Avem şi celălalt mit...Kamala Harris. Celălalt mit este cel contemporan. Tot un migrant, de data aceasta bine pregătit, cu înţelegere, cu pregătire, cu cunoaştere, dar discriminat la el în ţară, fără posibilităţi şi care vine în ţara tuturor posibilităţilor. Vine în America, unde visul american înseamnă să poţi să realizezi orice. Şi fata care îşi construieşte cariera, este pe punctul de a deveni primul vice-preşedinte femeie African-American al Americii şi, de ce nu, dacă se întâmplă ceva cu eventualul preşedinte Biden, poate prelua ea. Iată ce înseamnă celălalt vis american.”

O nouă noapte Albă la Casa Albă, în direct la Aleph News!

Dacă şi tu eşti curios ce se alege de America, miercuri dimineaţă jurnaliştii Aleph News iau pulsul alegerilor care ar putea schimba soarta planetei şi îţi spun primele rezultate ale bătăliei dintre Donald Trump şi Joe Biden.

„Miercuri dimineaţa, împreună cu domnul profesor Iulian Chifu, pe Aleph News, de la 3:30 dimineaţa, oră cu care ne-am obişnuit până acum la dezbateri, pentru că la 4:00 se închid urnele pe Coasta de est. Analizăm alegerile, analizăm campania, vedem primele rezultate şi cu intervenţii multe din Statele Unite, ca să ne facem o idee...Ce e mai bine pentru ei, ce e mai bine pentru noi.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici