Oficial german: Marea Britanie este "naivă" dacă aşteaptă acorduri comerciale avantajoase după Brexit

Marea Britanie este "naivă" dacă se aşteaptă la acorduri comerciale avantajoase după ieşirea din Uniunea Europeană, apreciază un oficial regional din Germania, exprimând convingerea că centrul tranzacţiilor externe în moneda euro, aflat acum la Londra, se va muta în Frankfurt.

4489 afișări
Imaginea articolului Oficial german: Marea Britanie este "naivă" dacă aşteaptă acorduri comerciale avantajoase după Brexit

Oficial german: Londra este "naivă" dacă aşteaptă acorduri comerciale avantajoase după Brexit (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Trebuie să fii naiv să gândeşti că ar exista ţări care pur şi simplu ar aştepta să semneze acorduri comerciale cu Marea Britanie după Brexit. Oricine vrea să atragă companii prin reduceri fiscale nu se poate aştepta să obţină acorduri comerciale avantajoase. Nu se va întâmpla", a declarat Tarek Al-Wazir, ministrul Economiei, Energiei şi Transporturilor din landul german Hessa, cea mai puternică regiune a Germaniei din punct de vedere industrial şi financiar.

Guvernul Marii Britanii, condus de premierul Theresa May, speră că după ieşirea din Uniunea Europeană va obţine acorduri avantajoase prin reduceri fiscale acordate companiilor. Ieşirea din UE a generat preocupare pentru mediul de afaceri din Marea Britanie, în contextul în care multe companii au semnalat deja intenţiile de a muta sedii în ţări europene. Cel mai afectat ar putea fi districtul financiar al Londrei (City of London), unde se află în prezent centrul tranzacţiilor externe de compensare în moneda euro.

Tarek Al-Wazir se aşteaptă ca tranzacţiile financiare în euro să se mute de la Londra în noi centre europene, inclusiv la Frankfurt, oraş situat în landul Hessa, de care el este responsabil.

"Este greu să ne imaginăm că cele mai multe afaceri în euro se vor desfăşura în Londra după Brexit. Europa va avea nevoie de acces în cazul în care ceva nu va funcţiona corespunzător. Din punctul de vedere al Băncii Centrale Europene (BCE), Londra va fi un fel de zonă offshore după Brexit", a subliniat Al-Qazir, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Normal este ca segmente ale tranzacţiilor financiare de compensare în euro să fie transferate în locaţii din zone situate pe continent. Sunt încrezător că Frankfurt va putea atrage o parte a afacerilor în euro care acum sunt la Londra", a încheiat oficialul german.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici