Oficial german: Uniunea Europeană ar integra rapid Scoţia independentă

Scoţia independentă ar fi "binevenită" rapid în Uniunea Europeană, a declarat duminică Gunther Krichbaum, un oficial de rang înalt din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

4828 afișări
Imaginea articolului Oficial german: Uniunea Europeană ar integra rapid Scoţia independentă

Oficial german: Uniunea Europeană ar integra rapid Scoţia independentă

"Uniunea Europeană va avea în continuare 28 de state membre, deoarece mă aştept la organizarea unui nou referendum proindependenţă în Scoţia, care va avea succes", a afirmat Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag şi membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel.

"Vom răspunde rapid unei cereri de aderare din partea unui stat prieten al Uniunii Europene", a subliniat Krichbaum, citat de publicaţia Die Welt, dând asigurări că Scoţia independentă va fi "binevenită" în Blocul comunitar.

Guvernul regiunii britanice Scoţia va solicita negocieri urgente cu Uniunea Europeană pentru a reuşi menţinerea în comunitatea europeană în pofida ieşirii Marii Britanii şi analizează posibilitatea organizării unui nou referendum proindependenţă, a anunţat premierul scoţian, Nicola Sturgeon. În prezent, Scoţia este o regiune cu statut semiautonom în cadrul Marii Britanii.

Membrii Guvernului scoţian s-au reunit sâmbătă, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a stabili viitorul pas în sensul organizării unui referendum pentru obţinerea independenţei faţă de Marea Britanie. Scoţia, care are cinci milioane de locuitori, speră că va putea rămâne membră UE dacă se va desprinde de Marea Britanie înainte ca această ţară să părăsească Blocul comunitar. Locuitorii Scoţiei au votat într-un raport de 62 la 38% în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, dar majoritatea cetăţenilor britanici au stabilit ieşirea din comunitatea europeană.

Unii politicieni europeni au declarat că Scoţia trebuie admisă rapid în Uniunea Europeană. "Europa este deschisă spre admiterea de noi state membre. Acest lucru este absolut clar", a declarat Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Scoţia intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, afirmă şeful Guvernului de la Edinburgh, Nicola Sturgeon. "Devine evident că opţiunea unui nou referendum proindependenţă trebuie să existe şi este luată în discuţie", a spus Sturgeon după ce Marea Britanie a decis ieşirea din UE. "În acest context, Scoţia se confruntă cu perspectiva de a fi scoasă din UE împotriva voinţei cetăţenilor. Acest lucru este inacceptabil din punct de vedere democratic", a precizat Sturgeon. "Cred că un referendum proindependenţă este foarte probabil", a adăugat Sturgeon.

Alegătorii scoţieni au respins într-un raport de 55 la 45% independenţa faţă de Marea Britanie în referendumul din anul 2014, dar, între timp, formaţiunea proindependenţă a lui Sturgeon - Partidul Naţional Scoţian (SNP) - a devenit mai populară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici