Oficial rus: SUA creează un sistem antirachetă pentru a avea supremaţie asupra Rusiei, Chinei

Statele Unite creează un sistem antibalistic la nivel global pentru a neutraliza capabilităţile nucleare ale Rusiei şi Chinei şi pentru a dobândi supremaţia militară, afirmă generalul Viktor Poznihir, adjunctul şefului Statului Major al armatei ruse, precizând că Moscova şi Beijingul vor lua măsuri simetrice.

1301 afișări
Imaginea articolului Oficial rus: SUA creează un sistem antirachetă pentru a avea supremaţie asupra Rusiei, Chinei

Oficial rus: SUA creează un sistem antirachetă pentru a avea supremaţie asupra Rusiei, Chinei

"Decizia SUA de a crea un sistem antirachetă global nu are nicio legătură cu ameninţările balistice din Iran şi Coreea de Nord. Este generat de dorinţa de a obţine supremaţia militară asupra Rusiei şi Chinei", a declarat comandantul militar rus la Forumul de securitate Xiangshan, desfăşurat în oraşul chinez Beijing.

"Sistemul american antirachetă are scopul de a reduce potenţialul forţelor nucleare ruse şi chineze", a explicat generalul rus, citat de site-ul agenţiei Tass.

Un sistem antibalistic care are şi capacităţi de atac reprezintă un "instrument de dominaţie strategică", subliniază el.

"Rusia este forţată să ia măsuri adecvate pentru a împiedica Statele Unite şi aliaţii lor să influenţeze actualul echilibru strategic. Din câte înţelegem, partenerii noştri chinezi acţionează în acelaşi mod", a insistat Poznihir.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au schimbat în totalitate abordarea faţă de Rusia, prin intensificarea "rusofobiei agresive" şi prin acţiuni care ameninţă siguranţa naţională rusă, a acuzat duminică ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţând încă o dată sistemul antirachetă NATO din Europa. "Rusia observă o schimbare fundamentală a circumstanţelor rusofobiei agresive, care a devenit baza politicilor Washingtonului faţă de Moscova", a afirmat Serghei Lavrov. "Şi nu este vorba doar de rusofobia discursivă, ci şi de acţiuni agresive care afectează în mod real interesele naţionale ruse şi ne pun în pericol securitatea. Este vorba de apropierea Alianţei Nord-Atlantice şi a infrastructurii NATO de frontierele ruse, de transferul unor arme americane de capacităţi mari, de avioane militare NATO, de sistemele antirachetă, segmente antirachetă din Europa şi Asia instalate în apropierea frontierelor Rusiei sau ale aliaţilor noştri. Iar sancţiunile antiruse sunt manifestări neamicale, chiar ostile", a subliniat Serghei Lavrov.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Sâmbătă, Rusia a anunţat că a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania şi Polonia, ţări membre NATO. În plus, Ministerul rus de Externe a avertizat ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzaţiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici