Oficiali americani: Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni

Administraţia SUA a observat o îmbunătăţire graduală şi semnificativă a relaţiilor cu Arabia Saudită, în pofida acordului acestei ţări de normalizare a relaţiilor cu Iranul prin intermediul Chinei, afirmă oficiali de la Washington, citaţi de site-ul Axios.com.

413 afișări
Imaginea articolului Oficiali americani: Relaţiile Statelor Unite cu Arabia Saudită s-au îmbunătăţit în ultimele luni

Relaţiile dintre Washington şi Riyad au fost tensionate de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden, iar criza s-a amplificat în octombrie 2022, când Arabia Saudită a acceptat reducerea volumului producţiei de petrol.

Acordul de reluare a relaţiilor diplomatice între Arabia Saudită şi Iran este perceput ca fiind o victorie a Chinei şi o problemă pentru politica SUA în Orientul Mijlociu. Dar Washingtonul încearcă să minimizeze amploarea influenţei Beijingului.

"Saudiţii au acceptat posibilitatea redeschiderii unei ambasade la Teheran în următoarele două luni. (...) Este o revenire la situaţia din 2016", a afirmat un oficial american, sub protecţia anonimatului.

Conform oficialului american, Administraţia Biden nu consideră că acţiunile Beijingului de a reduce tensiunile între Riyad şi Teheran reprezintă o problemă atât timp cât nu se configurează o cooperare militară sau tehnologică.

Un alt oficial american a declarat că în ultimele luni relaţiile dintre Washington şi Riyad s-au îmbunătăţit. "Suntem într-o situaţie mai bună", a precizat oficialul de la Washington.

Un oficial israelian a transmis, în urmă cu câteva zile, că Guvernul Israelului consideră că acordul Iranului şi Arabiei Saudite de normalizare a relaţiilor este efectul poziţiei slabe a Statelor Unite şi a fostului Guvern israelian faţă de regimul de la Teheran.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici